Belastingskronkels ACW: Peeters op de korrel voor brief aan ACW-vrijwilligers

27/02/13 om 19:55 - Bijgewerkt om 19:55

"U misbruikt de vrijwilligers om de ACW-top uit de wind te zetten". Die harde commentaar kreeg Kris Peeters in het Vlaams Parlement voor zijn brief aan de vrijwilligers van de christelijke arbeidersbeweging.

Belastingskronkels ACW: Peeters op de korrel voor brief aan ACW-vrijwilligers

© Belga

Het Vlaams Parlement nam minister-president Kris Peeters (CD&V) zwaar op de korrel na de brief die hij schreef aan de vrijwilligers van de christelijk geïnspireerde arbeidersbeweging (ACW) en op zijn website plaatste. Vlaams Belang-fractieleider Joris Van Hauthem meent dat Peeters op die manier de top van de beweging uit de wind wilde zetten. Anderen meenden dat hij op die manier subtiel zijn campagne voor mei 2014 al in gang trapte.

Maandag publiceerde Peeters, nadat N-VA ACW openlijk had beschuldigd van fraude, een brief aan de vrijwilligers van de vereniging. Hij poogde hen op die manier een hart onder de riem te steken, "want rond christelijk geïnspireerd vrijwilligerswerk lijkt de laatste dagen een kwalijk geurtje te hangen." Hij hoopt dat de vrijwilligers zich niet laten ontmoedigen door de vuile was van de beweging die boven komt.

Barst in eigen meerderheid?

Peeters hield voet bij stuk en meende dat brief bedoeld was als teken van steun voor de vrijwilligers. Al was daar blijkbaar niet iedereen van overtuigd. Niet enkel Vlaams Belang, maar ook LDD, bij monde van Boudewijn Bouckaert haalde stevig uit. "De brief lijkt vooral bedoeld om de kritiek op het ACW de mond te snoeren door in te spelen op het sentiment rond de vrijwilliger." Hij wil dat CD&V stopt met zich voor te doen als enige partij die inzit met het lot van de vrijwilligers. "Er is geen monopolie op vrijwilligerschap", dixit Bouckaert.

Ook van de eigen coalitie kreeg Peeters klappen. Niet verwonderlijk. Het was coalitiecollega N-VA die ACW openlijk betichtte van belastingontduiking en de nodige creativiteit in de boekhouding. N-VA-parlementslid Marius Meremans verdedigde het vrijwilligerswerk, maar nam wel het ACW in het vizier. "Waar rook is, blijkt nu toch ook vuur te zijn. Alleen een parlementaire onderzoekscommissie kan nu eindelijk duidelijkheid brengen. En dat zal ook de vrijwilligers ten goede komen." Onder meer sp.a en CD&V waren, toen N-VA het deksel van de pot lichtte, niet gewonnen voor een onderzoek door een parlementaire commissie. "Dat N-VA naar de rechter stapt als ze weet heeft van strafbare feiten."

"Ik zou me schamen!"

Eerder tijdens de zitting had CD&V-fractieleider Koen Van den Heuvel het al opgenomen voor de honderden vrijwilligers van de beweging. En ook daarop kwamen onmiddellijk verhitte reacties. Open VLD-lid Mercedes Van Volcem was erg scherp voor CD&V: "CD&V moet zich echt schamen. Als ik fractieleidster zou zijn, dan zou ik het woord 'vrijwilliger' vandaag gewoon niet in de mond durven nemen. Het is de vos die de passie preekt." (Belga/EA)

Onze partners