Begroting: Wellicht dinsdag verklaring in het parlement

17/11/12 om 00:38 - Bijgewerkt om 00:38

De begrotingsonderhandelingen kunnen ten laatste maandag afgerond worden, viel te vernemen bij het kernkabinet. Eerste minister Elio Di Rupo zou dinsdag een verklaring afleggen in het parlement.

Er zou een manier zijn gevonden om meer dan 500 miljoen euro vrij te maken voor de economische relance, laten insiders horen. Er werd gewerkt aan een scenario zonder indexsprong en zonder btw-verhoging. De extra inkomsten moeten dus op verschillende - kleinere - terreinen worden gezocht.

Zo lijkt er overeenstemming te zijn gevonden over extra besparingen in de gezondheidszorg en in de sociale zekerheid. Ook extra fiscale ontvangsten blijven onvermijdelijk.

Half miljard

Als al die puzzelstukken worden samengelegd zou er meer geld dan verwacht vrijkomen voor de economische relance. Er zou alleszins minstens een half miljard euro zijn gevonden.

"Alle kaarten liggen echt wel op tafel", is te horen in de entourage van een van de vicepremiers. "Er wordt nu voornamelijk tijd gewonnen en moeilijk gedaan."

Vooral PS en Open Vld zitten elkaar nog steeds in de haren, hoewel ze, onder invloed van sp.a en MR, stilaan naar elkaar toegroeien.

Maandag landen

Zaterdag zit het kernkabinet samen vanaf 10.30 uur, bevestigt het kabinet van de eerste minister. Meerdere partijen bevestigen dat het de bedoeling is zondag of maandag te landen. Dinsdag kan dan een verklaring worden afgelegd in het parlement. (Belga/TV)

Onze partners