Asielaanvragen uit Syrië in de koelkast

De Belgische overheid beslist al bijna een jaar lang niet meer over asielaanvragen uit Syrië. De situatie zou te onduidelijk zijn om te kunnen inschatten wie reëel gevaar loopt en wie niet.

De Belgische overheid beslist al bijna een jaar lang niet meer over asielaanvragen uit Syrië, omdat het te onduidelijk is hoe de situatie in het land evolueert om te kunnen inschatten wie reëel gevaar loopt en wie niet. Dat schrijft De Standaard.

“Officieel hanteren we geen beslissingstop of zijn de dossiers niet bevroren. Maar in de praktijk behandelen we deze asielaanvragen niet meer systematisch. Dat wil zeggen dat Syrische asielzoekers nog wel een aanvraag kunnen indienen, maar dat ze voorlopig niet worden uitgenodigd voor een interview”, zegt Dirk van den Bulck, de commissaris-generaal voor de Vluchtelingen en Staatlozen, in de krant.

Honderden asielaanvragen ‘on hold’

In totaal staan enkele honderden asielaanvragen ‘on hold’. In 2011 noteerde het commissariaatgeneraal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen 555 asielaanvragen uit Syrië, 43 procent meer dan in 2010.

‘Situatie inderdaad voor veel burgers problematisch’

Het commissariaatgeneraal benadrukt dat uiteraard erkend wordt dat er in Syrië momenteel geweld wordt gebruikt en dat de situatie voor veel burgers problematisch is.

“Maar de meeste asielzoekers komen niet uit de steden die nu heel zwaar onder vuur liggen, zoals Homs. Daar blijven de mensen om er te vechten, of ze zijn zo kwetsbaar dat ze hier niet geraken”, zegt van den Bulck.

De meeste Syriërs die asiel aanvragen blijken Koerden uit het noordoosten van Syrië, dat buiten het epicentrum van het geweld ligt, klinkt het. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content