Antwerpse politie gooit foto van arrestatie op Twitter: 'Pure sensatie'

28/12/13 om 11:33 - Bijgewerkt om 15:48

De Antwerpse politie heeft via haar Twitteraccount een luchtfoto gepubliceerd van de arrestatie van een 17-jarige scooterrijder, genomen vanuit de politiehelikopter. 'Pure sensatie', vindt politievakbond NSPV.

Antwerpse politie gooit foto van arrestatie op Twitter: 'Pure sensatie'

© @LPAntwerpen

Dat melden De Standaard en Het Niewsblad. '19.45 uur. Booster klemgereden op brug Azijn #Deurne #17-jarige zonder verzekering en rijbewijs", zo postte de Antwerpse politie donderdagavond tijdens de eindejaarsactie Hades.

Dat is een jaarlijks terugkerend politieoffensief tegen woninginbraken en straatovervallen. Tijdens die acties krijgt de Antwerpse politie ook vrijwel dagelijks luchtsteun van de helikopter van de federale politie. De tweet bevatte daardoor ook een infraroodfoto vanuit de lucht van de arrestatie van de 17-jarige 'boosterboy'.

Professor Brice De Ruyver, criminoloog aan de universiteit Gent, is niet zo gecharmeerd door de Amerikaanse manier van communiceren. 'Ik ben voorstander van het inzetten van de politiehelikopter, dat een krachtig wapen kan zijn in de strijd tegen illegale praktijken. Maar het publiceren van foto's via sociale media, daar ben ik niet voor te vinden. Wat is de meerwaarde, behalve spektakel?, vraagt hij zich af in de kranten.

Ook de politievakbond NSPV is scherp voor de 'Amerikaanse aanpak' door de Antwerpse politie. 'Pure sensatie', vindt NPSV-afgevaardigde Luc Goos. 'Dat is geen transparantie, dat is propaganda. Dergelijke foto's dienen om dure politieacties, die handenvol geld kosten, te verantwoorden. De inzet van zo'n helikopter kost de federale politie ongeveer 3.000 euro per uur.'

Veerle De Vries, de woordvoerster van de Antwerpse politie, ontkent dat het om sensatie of spektakel gaat. 'De inzet van de politiehelikopter wordt niet altijd geapprecieerd door bewoners. Twitter is een uitstekend kanaal om meer draagvlak te creëren.' (Belga/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners