Annemie Turtelboom past voor Antwerpse Stadslijst

16/02/12 om 06:26 - Bijgewerkt om 06:26

De Stadslijst van Antwerps burgemeester Patrick Janssens blijft beperkt tot SP.A en CD&V.

Annemie Turtelboom past voor Antwerpse Stadslijst

© Belga

Nieuwkomer Annemie Turtelboom (Open VLD) zou ook op haar beurt passen voor een plaats op de lijst. Dat staat in De Standaard. Om strategische redenen communiceren de twee kampen officieel niet, iedereen wacht tot Bart De Wever zich in april al dan niet kandidaat stelt. Maar de krant kreeg het nieuws bij de verschillende actoren bevestigd.

Zowel Janssens als Alexander De Croo, die zich persoonlijk met de Open VLD-lijstvorming in Antwerpen bezighoudt, hebben een rist argumenten. Zo willen de twee partijen de Antwerpse gemeenteraadsverkiezingen niet laten verworden tot een populariteitspoll van de huidige federale regering. Wanneer Open VLD tot de Stadslijst zou toetreden, krijgt gedoodverfd uitdager Bart De Wever een gedroomd scenario voorgeschoteld.

Dure plaatsen

De plaatsen op de Stadslijst zijn ook erg duur, meent de krant. CD&V krijgt er een kwart (pakweg 14 van de 55), Open VLD zou niet op meer moeten rekenen. De Croo is als de dood voor een scenario waarbij Open VLD stemmen levert, maar de SP.A met de gekozenen gaat lopen.

Janssens hoopt ook dat Open VLD de N-VA op rechts concurrentie aandoet. Elke stem die niet naar De Wever gaat, vergroot voor de aftredende burgemeester de kans om de sjerp te kunnen houden.

En ook inhoudelijk zit er een haar in de boter. Op het gebied van mobiliteit klikt het niet tussen de SP.A en Open VLD. (Belga/TE)

Onze partners