Ann Soete naar Open VLD: ‘Domper voor N-VA, opsteker voor Renaat Landuyt’

Ann Soete © Belga Image

De overstap van Ann Soete van N-VA naar Open VLD Plus is een game changer in Brugge, zegt journalist Olivier Neese van de Krant van West-Vlaanderen. Hij maakte eerder een reconstructie van de strijd die al vijf jaar de Brugse N-VA verdeelt. Vier vragen over de nieuwe ontwikkelingen.

Ann Soete stapte begin september uit N-VA, omdat ze niet op één lijst wou staan met haar ‘vrouwonvriendelijke’ partijgenoot Pol Van Den Driessche. Ze was naar eigen zeggen al langer ontgoocheld in de partij. Vanochtend raakte bekend dat Soete, die nu als onafhankelijke in de gemeenteraad zetelt, overstapt naar Open VLD. Ze zal de derde plaats innemen op de Open VLD Plus-lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen in oktober 2018.

Knack.be: verrast de keuze voor Open VLD?

Olivier Neese: ‘Als politici van partij verwisselen, spreken ze vaak over “thuiskomen”. In het geval van Ann Soete wil ik dit geloven. Als zaakvoerster van muziekhandel Rombaux in het Brugse centrum heeft ze een grote voeling met wat er leeft binnen de lokale middenstand. Elke gemeenteraad opnieuw vroeg ze als oppositieraadslid meer steun voor de Brugse kleinhandel en laakte ze de gevolgen van onder meer het nieuwe parkeerplan voor de ondernemers.

Het typeert Ann Soete: eerst zakenvrouw, dan pas Vlaams-nationalist

Olivier Neese

‘Veelzeggend is ook dat N-VA haar verweet dat ze nooit een Vlaamse Leeuw aan haar gevel hing. Als zaakvoerster kon ze dat niet maken, vond Soete. Dit typeert haar: eerst zakenvrouw, dan pas Vlaams-nationalist.

‘Het is bovendien geen geheim dat het zeer goed klikt tussen lijsttrekster Mercedes Van Volcem en Soete. Op de Brugse gemeenteraad vormden ze al een tandem tegen het huidige stadsbestuur. Van haar drie opties – Open VLD, CD&V of de Brugse BurgerBeweging (die niet van de grond lijkt te komen) – was de liberale partij de meest evidente keuze.’

Hoe hard komt dit aan voor N-VA: zal Soete veel stemmen meepakken?

‘Ann Soete heeft een vaste achterban, die je vooral bij de Brugse ondernemers en bourgeoisie moet zoeken. Dat leverde haar bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen 5.650 voorkeurstemmen op. N-VA zal dit voelen, vooral omdat er nog geen nieuwe (vrouwelijke) gezichten gemeld hebben om de N-VA-lijst te versterken. Door de openlijke ruzies komt N-VA verzwakt aan de start van de gemeenteraadsverkiezingen: er heerst een beeld van een verdeelde partij en een handvol mensen stapte op. En die vertrekkers deinzen er niet voor terug om even na te trappen. En zullen dat de komende maanden allicht nog doen.’

Is dit goed nieuws voor Renaat Landuyt (SP.A)? Met andere woorden: is N-VA, de belangrijkste tegenkandidaat, nu danig verzwakt?

‘De winnaar van de laatste maanden is voor mij Renaat Landuyt. Een half jaar geleden gaf ik hem amper nog een kans om voor de tweede keer burgemeester te worden. Door alle communicatie over belangrijke dossiers naar zich toe te trekken, associëren de mensen hem constant met alle beslissingen en gevolgen. Toen recent zijn huis beklad werd, kon je meteen tientallen groepen met een motief opsommen. Het beleid is Renaat Landuyt. In Brugge lijkt er amper een sterk alternatief: coalitiepartner en OCMW-voorzitter Dirk De fauw heeft het imago van een grijze muis, Pol Van Den Driessche moet zich losschudden van zijn verleden en de heibel binnen N-VA Brugge.

In Brugge doet de ronde dat er al een (logisch) voorakkoord zou zijn tussen SP.A, CDu0026V en Open VLD

Olivier Neese

‘Van Volcem haalde bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen al minder stemmen dan ze had gehoopt. Groen vindt geen lijsttrekker, Vlaams Belang is volledig van de kaart geveegd en PVDA komt nog maar voor de eerste keer op. Bovendien zal Landuyt in 2018 de ene na de andere verwezenlijking kunnen inhuldigen.’

In hoeverre verandert dit het spel in Brugge?

‘Met wie moet N-VA nog een coalitie vormen? Open VLD leek een logische partner, maar na de overstap van Soete is dit toch wel heel onwaarschijnlijk. De enige mogelijke partner lijkt nog CD&V, maar zullen zij samen groot genoeg worden? Gaan we terug naar het kartel? In Brugge doet de ronde dat er al een (logisch) voorakkoord zou zijn tussen SP.A, CD&V en Open VLD.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content