Andere leerling test positief op tuberculose

20/05/15 om 15:34 - Bijgewerkt om 15:34

In de Herzeelse klas van het veertienjarig meisje dat aan tuberculose (tbc) overleed, heeft één andere leerlinge positief getest. De resultaten van twee anderen zijn twijfelachtig. Het was de eerste keer in tien jaar dat een kind tussen de vier en achttien jaar oud aan de ziekte overleed.

Andere leerling test positief op tuberculose

© iStock

Uit de resultaten van een screeningsonderzoek in een Herzeelse klas waarvan maandagavond een 14-jarig meisje overleed ten gevolge van complicaties door tuberculose (tbc), blijkt dat één leerlinge positief heeft getest. Bij twee andere leerlingen zijn de resultaten twijfelachtig. Dat heeft het Agentschap Zorg en Gezondheid gezegd op een persconferentie in Herzele.

Verder onderzoek

De drie leerlingen moeten verder onderzocht worden, onder meer aan de hand van longfoto's. Over het kind dat besmet is, is dokter Wim Flipse (Agentschap Zorg en Gezondheid) formeel: het kind is besmet, maar niet besmettelijk. De tiener krijgt een profilactische behandeling en kan naar school blijven gaan.

"Rond die bacterie gaat zich een reactie afspelen in de longen, maar slechts in vijf procent van de gevallen leidt dat zonder behandeling tot tbc," zegt dokter Flipse. "In de andere gevallen kapselen cellen van het lichaam die bacterie in." In dat laatste geval is er sprake van gesloten tuberculose, die niet besmettelijk is.

Zonder behandeling duurt het gemiddeld twee jaar vooraleer de ziekte uitbreekt. Over twee maanden wordt de test herhaald bij de twee leerlingen waarvan de testen twijfelachtig waren, alsook bij de acht andere leerlingen die negatief testten. Acht onderzochte leerkrachten testten overigens ook negatief, over de resultaten van de test bij het gezin van de overleden tiener wordt geen commentaar gegeven.

Trage evolutie bacterie

Het screeningsonderzoek wordt uitgebreid naar "minder nauwe contacten", maar om hoeveel leerlingen (of anderen) het gaat, is nog niet duidelijk. In elk geval wordt niet de hele school getest. Het Agentschap Zorg en Gezondheid werkt volgens een 'ringprincipe', naargelang de resultaten kan de groep mensen die getest wordt, uitgebreid worden.

De resultaten werden woensdagvoormiddag toegelicht aan de betrokkenen en daarna aan de pers. Ouders en leerlingen die met vragen zitten, kunnen terecht bij een dokter. Maandagavond overleed een 14-jarig meisje van de middelbare school Sint-Paulus aan complicaties ten gevolge van een (open) tbc-besmetting. Net maandag werden alle leerlingen uit haar klas, acht leerkrachten en haar familieleden, aan een screeningsonderzoek (tuberculinehuidtest) onderworpen. De overleden tiener werd al op 6 mei opgenomen in het ziekenhuis, maar omdat de bacterie traag evolueert en er een procedure doorlopen moet worden, is het volgens het Agentschap te verantwoorden dat de tests pas afgelopen maandag afgenomen werden.

Besmetting in België

In 2013 waren nog bijna 1.000 Belgen besmet met tbc, zo blijkt uit gegevens van de Vlaamse vereniging voor respiratoire gezondheidszorg en tuberculosebestrijding (VRGT). Maar wie besmet is, is niet noodzakelijk besmettelijk. Het overlijden van het 14-jarig meisje is echter uitzonderlijk: uit cijfers van het Agentschap Zorg en Gezondheid blijkt dat de afgelopen tien jaar geen enkel kind tussen 4 en 18 jaar overleed. Wel bezweken in die periode twee baby's aan de ziekte.

Nog op de website van VRGT wordt verduidelijkt dat besmetting bij actieve (of open) longtuberculose hoofdzakelijk via aërogene weg gebeurt: druppeltjes kleiner dan 5 micron die verspreid worden als de patiënt spreekt, lacht, niest en hoest, kunnen worden ingeademd en eventueel besmetting veroorzaken.

Er bestaat een vaccin tegen tbc, maar dat wordt in België zelden toegediend, omdat het slechts beschermt in 50 procent van de gevallen. Dat schrijft Kind en Gezin. Een vaccinatie sluit tbc dus niet uit. (Belga/WB)

Lees meer over:

Onze partners