14-jarig meisje in Gent overleden aan tuberculose

19/05/15 om 18:53 - Bijgewerkt om 18:56

Een veertienjarig meisje uit Herzele is overleden aan de besmettelijke longziekte tuberculose. Klasgenoten en familieleden worden nu ook getest.

14-jarig meisje in Gent overleden aan tuberculose

© Science Photo Library

Een veertienjarige leerlinge uit Herzele is overleden aan de besmettelijke longziekte tuberculose. Klasgenoten en familieleden werden preventief getest, zegt het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid.

Preventieve behandeling

"Onze school is diep geschokt en bedroefd bij het overlijden van één van onze leerlingen", meldt de website van de secundaire school Sint-Paulus. "Wij willen als gemeenschap dan ook ons diepste medeleven betuigen aan de familie."

Het meisje overleed in het Gentse UZ, waar ze al eerder werd opgenomen. De directie verduidelijkt dat de leerlingen opgevangen werden en dat er een communicatie aan de leerlingen en de ouders werd bezorgd. De klasgenoten en familieleden van het meisje werden getest met een tuberculinehuidtest. "Dat doen we altijd, en nu dus ook", zegt woordvoerder Joris Moonens (Agentschap Zorg en Gezondheid).

"Woensdag zullen de resultaten van de test bekend zijn. Als er een test positief is, dan betekent dat nog niet dat die persoon ziek is, maar dan wordt die doorgestuurd voor een preventieve behandeling."

Eerste jongere in tien jaar

Het Agentschap zegt ook nog dat als er besmettingen uitkomen, het onderzoek uitgebreid wordt naar andere klassen van de school. Uit cijfers van het Agentschap Zorg en Gezondheid blijkt verder dat de afgelopen tien jaar geen enkel kind tussen vier en achttien jaar overleed. Wel bezweken in die periode twee baby's aan de ziekte. (Belga/WB)

Lees meer over:

Onze partners