Anciaux: ‘Het Vlaanderen van N-VA zal zonder Brussel zijn’

© Belga
Olivier Mouton
Olivier Mouton Politiek redacteur bij Le Vif/L'Express

Bert Anciaux: ‘De onzinnigheid van de N-VA en het Vlaams Belang is dat ze denken dat ze een rijk Vlaanderen zullen kunnen bewaren, naast een sociaal kerkhof waarop een miljoen mensen leven.’

Bert Anciaux, voormalige voorzitter van de Volksunie en nu fractieleider van de SP.A in de Senaat, betreurt de evolutie van de N-VA. Die is wraakzuchtig geworden, klinkt het. ‘Ze doen me denken aan iemand die de frustraties uit zijn jeugd op anderen wil verhalen.’ Hoe kijkt u meer dan tien jaar na de implosie van de Volksunie naar de opmars van de N-VA?

Bert Anciaux: “Het is een rechtsconservatieve partij. Dat was ze nog niet in 2009: toen ze hun eerste grote overwinning behaalden, was hun sociaal programma nog gematigd conservatief. Sinds 2010 heeft Bart De Wever de partij erg naar rechts gestuurd.”

Uit opportunisme?

Bert Anciaux: “Enerzijds is het zijn sterke overtuiging, maar hij handelt ook uit opportunisme, ja. Hij weet dat de dominantie onderstroom in Vlaanderen eerder rechts is. De sociale cohesie is totaal uit zijn discours verdwenen. Cru gesteld is zijn boodschap nu: alle macht aan de machtigen. Dat is wat mij fundamenteel stoort aan wat het nationalisme is geworden. Een dergelijke strijd voeren in Vlaanderen, terwijl we bijna alle economische, sociale, financiële, … macht in onze handen hebben, doet me denken aan iemand die anderen de frustraties uit zijn jeugd betaald wil zetten.”

U bent lange tijd de meest populaire politicus in Vlaanderen geweest. Vandaag is Bart De Wever dat, met een totaal andere stijl.

Bert Anciaux: “Hij heeft een erg sterke persoonlijkheid. Maar zijn boodschap is echt angstaanjagend, ze gaat in tegen mijn overtuigingen over rechtvaardigheid en solidariteit. En ze is beledigend voor mij als Brusselaar. Is er plaats voor mijn stad in zo’n discours? Ik ben ervan overtuigd dat het Vlaanderen van de N-VA een Vlaanderen zonder Brussel zal zijn. Misschien zelfs zonder enkele faciliteitengemeenten. In het geval van Kraainem bijvoorbeeld, daar zegt 70 procent van de inwoners dat ze voor een aansluiting met Brussel zijn.”

U bent nog steeds een voorstander van confederalisme. Hoe ziet u dat?

Bert Anciaux: “Ik wil een beperkt aantal bevoegdheden op federaal niveau houden. Het is te zeggen: de sociale zekerheid en alles wat met solidariteit te maken heeft. Vlaanderen moet beseffen dat dat ook in het eigen voordeel is. Wie weet waar we zullen staan op het gebied van pensioenen en gezondheidzorg binnen 10 of 15 jaar? Ik ben niet zeker dat Vlaanderen in de beste positie zal staan.

We moeten samen strijden voor een gezondheidzorg die nog toegankelijker is voor iedereen. Laurette Onkelinx (PS) doet daar al veel voor. In Brussel is de kloof enorm. Meer en meer mensen worden arm, steeds minder kunnen zich geneesmiddelen veroorloven. Dat is onaanvaardbaar. De onzinnigheid van de N-VA en het Vlaams Belang is dat ze denken dat ze een rijk Vlaanderen zullen kunnen bewaren, naast een sociaal kerkhof waarop een miljoen mensen leven. Vooral jongeren. Dat is echt onzinnig.”

Ziet u een België als een constructie met twee of met drie?

Bert Anciaux: “Brussel moet de hoofdstad zijn van het hele land, een meerwaarde bieden. Ik ben voor een gemengd model: een stad waarin de gemeenten gefusioneerd zijn, met de bevoegdheden van een Gewest. Daarbij horen dan ook de dotaties vanuit de twee Gemeenschappen voor het communautaire, het culturele, … Als Brussel een echte hoofdstad wil zijn, dan moet ze sterke banden met de andere Gewesten aanhouden. Met een federale solidariteit en een echte hoofdstad voor iedereen, denk ik dat België een toekomst heeft.”

Hebt u een originele of relevante vraag voor Bert Anciaux? Mail ze naar mijnvraag@knack.be. En maak kans op twee filmtickets!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content