Almaci: 'Premier Michel, sta op en steun Merkel'

16/09/15 om 23:46 - Bijgewerkt om 23:46

"Dit is het uur van de waarheid voor Europa en België", zegt Groen-voorzitter Meyrem Almaci in mededeling over de vluchtelingencrisis. "De wereld verandert aan een sneltreintempo en we hebben vandaag meer dan ooit nood aan leiders met visie en lef. In België en Europa heerst echter een leiderschapscrisis."

Almaci: 'Premier Michel, sta op en steun Merkel'

Meyrem Almaci © BELGA

Volgens Meyrem Almaci verdient de Duitse bondskanselier Angela Merkel applaus in plaats van hoongelach voor haar aanpak. "Ik steun de aanpak van Merkel. Wat de andere EU-landen en ook België toepassen is een verrottingsstrategie. Duitsland neemt haar rol op en wil daarmee andere landen tot voorbeeld strekken en medesolidariteit vragen." Sta op en steun Merkel, zegt Almaci aan premier Charles Michel. "Toon leiderschap. België moet niet meer doen dan de anderen, maar moet wel mee aan de kar trekken in Europa. Wij moeten dat helpen forceren. En aan Hongarije moeten we duidelijk zeggen: join the club, play by the rules. Anders volgen er sancties."

'20 jaar terug'

De Groen-voorzitter wil absoluut geen nieuwe grenscontroles. "We gaan niet terug twintig jaar in de tijd. Ik hoor partijvoorzitters pleiten voor het sluiten van de grenzen. Ik wil Schengen redden. Samen met de euro is dat de essentie van Europa. Zo'n belangrijke verworvenheid gaan we ons niet laten afpakken door een aantal landen die de boel willen laten verrotten."

Aan de vooravond van de Europese Raad waarop het standpunt wordt bepaald waarmee Europa naar de Klimaatconferentie in Parijs vertrekt, heeft Almaci ook een boodschap voor de bevoegde ministers. "Ons land slaat een belabberd figuur. Met welke autoriteit spreek je in Europa als je in je eigen land nog geen akkoord kan afdwingen? Een goed klimaatbeleid biedt nochtans enorme kansen voor de economie en ons allemaal." De Belgische regeringsleiders moeten het conflict tussen de regio's en het federale niveau over de verdeling van de opbrengsten uit emissierechten naar zich toe trekken, vindt ze.

(Belga/RR)

Onze partners