Akkoord schepencollege haalt Zaventem uit politieke impasse

08/11/13 om 11:24 - Bijgewerkt om 11:42

In Zaventem hebben Open VLD, N-VA en CD&V na een maandelange politieke impasse een akkoord bereikt over de voordracht van een nieuw schepencollege.

Akkoord schepencollege haalt Zaventem uit politieke impasse

Francis Vermeiren (Open VLD) © BELGA

Open VLD, N-VA en CD&V hebben in Zaventem een akkoord bereikt over de voordracht van een nieuw schepencollege. Dat schrijft De Standaard.

De voordracht van een nieuw schepencollege was nodig nadat de Raad voor Verkiezingsbetwistingen de schepenverkiezing ongeldig verklaarde omdat zes verkozenen van Open VLD en vier van SP.A-Groen-Leef twee burgemeestersvoordrachten tekenden. De Raad verbood de schepenen deze legislatuur nog een uitvoerend mandaat te bekleden.

Na de verkiezingen wilden eerst zes van de elf Open VLD-raadsleden, N-VA, sp.a-Groen-Leef en CD&V coalitie vormen. Al deze verkozenen met uitzondering van de CD&V-ers tekenden een akte waarin Kamerlid en Open VLD-lijsttrekker Lieve Wierinck zou worden voorgedragen als burgemeester.

Uittredend burgemeester Francis Vermeiren (Open VLD), die niet betrokken was bij deze coalitievorming, stelde even later echter orde op zaken waarna alle 11 verkozenen van Open VLD, CD&V en sp.a-Groen-Leef een nieuwe voordracht tekenden waardoor Vermeiren en nadien Wierinck 3 jaar burgemeester zouden worden.

'Eindelijk is er een oplossing'

Sindsdien belandde Zaventem in een politieke impasse. Een aantal van de betrokkenen tekenden bij de Raad van State verzet aan tegen de beslissing. Maar volgens de auditeur van de Raad van State is het ingediende verzet onontvankelijk omdat het te laat is ingediend.

Lokaal N-VA-voorzitter Erik Rennen zegt aan De Standaard tevreden te zijn met het akkoord "Eindelijk is er een oplossing", klinkt het. "Wij hebben ons altijd loyaal en constructief getoond." (AVE)

Lees meer over:

Onze partners