5 zaken die opvielen tijdens dag 2 van het Kamerdebat

16/10/14 om 21:50 - Bijgewerkt op 17/10/14 om 07:08

De tweede dag van het debat over de regeerverklaring verliep minder woelig dan de eerste. Vandaag vielen ons vijf zaken op in het parlement. Lees ze hier.

1. Onkelinx met minder vuur

 Laurette Onkelinx (PS)

Laurette Onkelinx (PS) © BELGA

Was het de vermoeidheid, was het de officieuze afspraak tussen de fractievoorzitters om het aantal onvoorziene tussenkomsten te verminderen, of gewoon reculer pour mieux sauter?

Het leek er alleszins op dat Laurette Onkelinx minder in vorm was dan gisteren. Enkel tijdens het debat over asiel en migratie viel ze op door Theo Francken 'racist' naar het hoofd te slingeren. Ze bleef nadien ook niet om de repliek van Francken te aanhoren. 'Typisch', klonk het achteraf bij N-VA.

2. Francken doorstaat de vuurproef

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA)

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) © BELGA

Theo Francken had zich zijn eerste dagen als staatssecretaris wellicht anders voorgesteld. Met een zeer korte mededeling aan het begin van de zitting bood hij zijn excuses aan. 'Ook de leden van de meerderheid klapten niet meteen omdat ze meer verwachtten', merkte SP.A-fractieleidster Karin Temmerman op.

Zijn boodschap was bondig, maar wat gezegd moest worden, was gezegd. Voor de N-VA was het incident gesloten, en Franckens partijgenoten namen tijdens het debat om beurten de verdediging van hun staatssecretaris op zich toen de oppositie opnieuw haar pijlen op Francken richtte.

De nieuwe staatssecretaris voor Asiel en Migratie zelf kwam vrij overtuigend over toen hij zijn beleid moest uiteenzetten. Geen woord over zijn persoon of de verhalen van de afgelopen dagen, enkel een inhoudelijke uitleg over wat er de komende vijf jaar moet gebeuren. Voor Francken was het zaak om na alle controverse inhoudelijk overeind te blijven, en dat is blijkbaar gelukt. 'Het is te hopen dat die zever nu achter de rug is', klonk het in de omgeving van de N-VA-fractie na zijn tussenkomst.

Het is geen geheim dat ook de MR van premier Charles Michel hoopt dat er wat Francken betreft geen spoken uit het verleden meer opduiken.

3. De vervelling van Koen Geens

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V)

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) © BELGA

Als voormalig zakenadvocaat heeft Koen Geens de nodige juridische bagage om een departement als justitie te leiden. In een paar dagen is de ex-financiënminister verveld tot minister van Justitie, alsof hij nooit iets anders heeft gedaan. Tijdens het debat wist hij in zijn kenmerkende stijl de aanvallen van de oppositie af te ketsen, net zoals hij dat tot voor kort op Financiën deed.

4. Ook SP.A stelt scherp op de cijfers

Johan Vande Lanotte (SP.A)

Johan Vande Lanotte (SP.A) © BELGA

Kristof Calvo van Groen drong woensdag de hele dag aan op de budgettaire tabel, en haalde tegen de avond ook zijn slag thuis. Hij liet de tabel in het hele parlement uitdelen. Ook de SP.A stelde gisteren scherp op de cijfers. Karin Temmerman en Johan Vande Lanotte lieten gisteren hun licht schijnen op de cijfers, en verwacht kan worden dat de Vlaamse socialisten de komende vijf jaar elke spreadsheet van de regering onder de loep zullen leggen.

Als voormalig minister van Begroting heeft Johan Vande Lanotte genoeg ervaring met Excel-bestanden en lijstjes getallen. Op basis van de eerste tabel (met daarin de indexsprong) vreest SP.A voor dalende pensioenen en een aanslag op het systeem van pensioensparen. 'Zijn dat de grote vermogens waar de regering het over heeft', vraagt Vande Lanotte zich af. De oambities op het vlak van de strijd tegen fiscale fraude vindt hij een lachertje.

Nadat Groen dinsdag de aanzet gaf, is het nu duidelijk dat ook SP.A harde en inhoudelijke oppositie wil gaan voeren.

5. Geen felle outfits

Vestimentair waren er weinig uitschieters te noteren. Voor de geïnteresseerden: PS-kamerlid Daniel Senesael had vandaag een wit pak aan (de dagen ervoor ging hij gekleed in knalrood en parkietblauw). Hij was ook het eerste parlementslid dat aanwezig was voor de zitting.

Lees meer over:

Onze partners