‘Jongeren die aan pensioensparen doen, zijn dàt die grote vermogens?’

Johan Vande Lanotte © Belga

De SP.A-fractie heeft zich de afgelopen nacht over de begrotingstabel gebogen. In navolging van het betoog van Johan Vande Lanotte gisteren, plaatste ze haar vraagtekens bij de cijfers van Charles Michel. ‘Dit is de rekening doorschuiven naar de volgende generaties.’

‘De regering slaagt er niet in om de lasten op arbeid meer te laten dalen dan voorzien’, stellen Johan Vande Lanotte en Karin Temmerman. Voor de nieuwe cijfers verwijst hij naar de tabel die Kristof Calvo (Groen) gisteren uitdeelde tijdens de marathonzitting in de Kamer. ‘In feite voert de nieuwe regering gewoon het competitiviteitspact van de regering Di Rupo uit.’ Daarbij valt het volgens de SP.A-kamerleden op dat de lastenverlaging van Di Rupo wordt uitgevoerd, maar de welvaartsenveloppe niet.

Volgens Vande Lanotte is de enige reële lastenverlanging de indexsprong die door de werknemers wordt betaald. ‘Dat is geen tax shift, en de lasten op arbeid worden niet meer verlaagd dan eerst was voorzien’, klinkt het.

‘Indexsprong nefast voor pensioenen’

Uit de berekening die de partij heeft gemaakt, blijkt dat de indexsprong voor de laagste inkomens niet gecompenseerd wordt, zoals de regering beweert. ‘Voor een werknemer die 1500 euro netto per maand verdient, zal deze legislatuur hem 1800 euro kosten.’ Voor gepensioneerden is de situatie volgens SP.A nog erger: ‘Tegen mei 2019 zal de indexsprong de gemiddelde bejaarde een volledige maand pensioen gekost hebben.’

Uit de berekeningen blijkt verder nog dat de maatregelen van de regering een onverwacht groot effect zullen hebben op de pensioenen van het onderwijzend personeel. ‘Een daling van 15 tot 20%’, vat Temmerman het samen. Daarmee zien de socialisten het nog een tikje somberder dan hoe een leerkracht het onlangs zelf in een opiniestuk formuleerde. Volgens de regering zou er op dat nog niets definitief beslist zijn, en moet het debat nog gevoerd worden.

‘Salamandertaks’

Ten slotte hebben Vande Lanotte en Temmerman grote vragen over de Kaaimantaks. ‘Een kaaiman heeft tanden om zijn prooi beet te nemen, daarom heb ik liever de term salamandertaks’, schampert Vande Lanotte. ‘Want die taks is een maatregel die -indien goed uitgevoerd- een miljard kan opbrengen. Nu zegt men op voorhand tegen de staatssecretaris dat ze niet te hard moet werken. Dit is een dempoefening.

‘Regering raakt aan essentie van pensioensparen’

Wat gebeurt er volgens Vande Lanotte dan wel? ‘De regering raakt aan de essentie van het pensioensparen, namelijk een eenmalige taks op de opbrengst van je geld’, legt hij uit. ‘Nu wordt het spaargeld zelf belast. Zijn dàt de vermogens die we willen belasten? Van jongeren die nog geen duizend euro op een jaar sparen voor later? Dat is de rekening doorschuiven naar de volgende generaties. De regering zei dat de aandeelhouders en grote vermogens zouden bijdragen, in de praktijk komt daar weinig van in huis.’ (JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content