40 millimeter neerslag in twee dagen, nog meer regen verwacht

© Belga

De voorbije twee dagen is er in nagenoeg heel Vlaanderen 30 tot 40 mm neerslag gevallen. Maandagavond en -nacht trekt er een nieuwe regenzone over België.

De voorbije twee dagen is er in nagenoeg heel Vlaanderen 30 tot 40 mm neerslag gevallen. In de loop van maandagochtend wordt het overal droog en kunnen wachtbekkens maximaal geledigd worden. Dat meldt de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM). In Londerzeel heeft de burgermeester de gemeentelijke fase van het rampenplan afgekondigd.

De komende uren zullen langs de kleinere onbevaarbare waterlopen de peilen langzaam verder dalen en de overstromingen in omvang afnemen. Langs enkele grotere meer afwaartse waterlopen is nog een licht stijgend of stagnerend peil waar te nemen, maar ook daar zet de daling zich in in de loop van de dag.

In het bekken van de Brugse Polders staan enkele traag reagerende waterlopen nog vrij hoog. De Rivierbeek heeft nipt het alarmpeil overschreden met beperkte kritieke overstromingen tot gevolg bij een loods van één lokaal bedrijf in Oostkamp. In het Leiebekken staat het peil van de Heulebeek zeer hoog. Hoogste waakzaamheid is geboden voor een aantal woningen in de wijk Hemelhoek in Ledegem. Voorlopig worden er geen kritieke overstromingen verwacht. De hoge waterstanden kunnen nog geruime tijd aanhouden.

In het Denderbekken zijn de waterpeilen op de onbevaarbare waterlopen dalend. In het Dijle- en Zennebekken is het peil van de Zuunbeek inmiddels ook beginnen dalen. In het Demerbekken zijn de wachtbekkens van Hoeleden en Schulen nog gevuld. De VMM verwacht nergens kritieke overstromingen.

Kritieke toestand in Londerzeel

In het Vlaams-Brabantse Londerzeel heeft burgemeester Jozef De Borger (CD&V) wegens de wateroverlast wel de gemeentelijke fase van het rampenplan afgekondigd. Het waterpeil van de Kleine en Grote Molenbeek is enorm hoog, maar de brandweer en technische dienst hebben de situatie momenteel nog onder controle. Momenteel zijn er nog geen woningen bedreigd.

Stroomafwaarts werd de Maldersesteenweg tussen de Londerzeelse deelgemeenten Sint-Jozef en Malderen afgesloten voor alle doorgaand verkeer. De civiele bescherming zet er sinds zondagnacht een zware pomp (1.200 liter per minuut) in om het water weg te pompen. Stroomopwaarts staat er ook water op de Lakeman, de wegverbinding tussen Londerzeel en Steenhuffel. Doorgaand verkeer is enkel mogelijk op eigen risico.

In risicogebieden – Sneppelaar, Moorhoek, Maldersesteenweg – worden maandagvoormiddag nog meer zandzakken geleverd. De Schommelweg werd opgehoogd. In de Zavel werden al extra zandzakken aangebracht.

Londerzeel heeft de voorbije jaren herhaaldelijk te kampen gehad met zware wateroverlast.

Nieuwe regenzone

Maandagavond en -nacht trekt er een nieuwe regenzone over België en wordt er op sommige plaatsen, vooral in het westen en het centrum, opnieuw tot 10 millimeter verwacht. De regen blijft in het land want ook dinsdag is er vrij veel bewolking met af en toe regen of enkele buien. Ook de dagen daarna blijft het zeer wisselvallig met regelmatig regen of buien en vrij veel wind. De middagtemperatuur schommelt rond 10 graden. Ook ’s nachts is het zacht voor de tijd van het jaar. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content