4 verdachten in onderzoek naar Syrië-ronselaars zijn aangehouden

30/01/15 om 18:39 - Bijgewerkt om 18:38

De vier personen die vrijdagochtend opgepakt zijn in een gerechtelijk onderzoek naar Syriëstrijders en -ronselaars, zijn door de onderzoeksrechter onder aanhoudingsbevel geplaatst en in verdenking gesteld voor de deelname aan de activiteiten van een terroristische groep.

4 verdachten in onderzoek naar Syrië-ronselaars zijn aangehouden

© Belga Image

Dat meldt het federaal parket. De vier zouden mensen geronseld hebben om te gaan strijden aan de zijde van Islamitische Staat in Syrië en zouden teruggekeerde strijders opgevangen hebben.

Voorlopig wil het federaal parket geen details kwijt over de identiteit van de verdachten of hun eventueel gerechtelijk verleden.

Geen verband

Het onderzoek naar het netwerk waar de vier deel van zouden uitmaken, zou al in 2014 begonnen zijn en door de aanslagen in Parijs en de gerechtelijke acties tegen de terreurcel van Verviers in stroomversnelling geraakt zijn, ook al benadrukt het federaal parket dat er geen enkel verband is tussen de verschillende gebeurtenissen en onderzoeken.

De organisatie die vrijdag geviseerd werd, zou niet van plan geweest zijn aanslagen te plegen.

Huiszoekingen

Een 170-tal agenten voerde vrijdagochtend in totaal 22 huiszoekingen uit, twee in Maasmechelen, elf in Maaseik, één in Kinrooi, twee in Houthalen-Helchteren, vier in Antwerpen, één in Genk en één in Sint-Jans-Molenbeek, maar daarbij werden geen wapens, explosieven of munitie aangetroffen. Een van de panden die doorzocht werden, was een vorig jaar opgerichte moskee in deelgemeente Neeroeteren. Ook bij verschillende personen die deel uitmaken van het bestuur van die moskee werden huiszoekingen gehouden.

Onze partners