18-jarige schrijft meer dt-fouten dan 12-jarige

13/10/11 om 07:07 - Bijgewerkt om 07:07

Achttienjarigen spellen slechter dan twaalfjarigen omdat ze nonchalanter zijn, omdat sociale media hen beïnvloeden en omdat spelling in het middelbaar onderwijs te weinig aandacht krijgt.

18-jarige schrijft meer dt-fouten dan 12-jarige

Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Antwerpen (UA) waarover Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg donderdag berichten.

De onderzoekers lieten vorig jaar ruim zeshonderd eerstejaarsstudenten van de Karel de Grote Hogeschool in Antwerpen een spellingtest afleggen. De resultaten, gepubliceerd in een nieuw rapport van de Nederlandse Taalunie, zijn opmerkelijk.

Zo behaalden de studenten op de spellingtest een gemiddelde score van 63,6 procent, of beduidend minder dan de score van leerlingen van het laatste jaar basisonderwijs, die op de spellingtest gemiddeld 77 procent behaalden.

De spellingtest in de Karel de Grote Hogeschool is extra pijnlijk omdat hij is afgenomen bij studenten uit de lerarenopleiding. Net zij worden geacht om kinderen over enkele jaren de juiste spelling aan te leren. "Het is inderdaad pijnlijk dat de studenten in de test bijvoorbeeld ruim één op de drie werkwoordsvormen foutief schrijven", zegt Frans Daems, emeritus hoogleraar taalkunde aan de UA. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners