De tanden van Mohammed bin Salman

© Isopix

Sinds Mohammed bin Salman zichzelf in juni 2017 manoeuvreerde tot kroonprins, onderneemt Saudi-Arabië de grootste pr-oefening in zijn geschiedenis. Vrouwen mogen weer met de auto rijden, bioscopen en concerten zijn weer toegelaten, en een grootschalig economisch programma moet het land voorbereiden op een toekomst zonder olie-inkomsten.

Maar echte politieke vrijheden liggen nog altijd moeilijk. Toen de Canadese minister van Buitenlandse Zaken Chrystia Freeland haar bezorgdheid uitte over een arrestatieronde onder Saudische politieke activisten, reageerde het koninkrijk furieus. De Canadese ambassadeur werd terstond het land uitgezet en alle handelsovereenkomsten tussen beide landen werden geschorst.

De harde toon van de Saudi’s verraadt algehele nervositeit, vermoeden experts. De hervormingen van Bin Salman leiden tot onrust binnen de Saudische elite. Door fors te reageren op wat het koninkrijk beschouwt als ‘buitenlandse inmenging’, wil de kroonprins vermoedelijk zijn tanden tonen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content