Erik Edman moet bij Rennes meer stabiliteit in de verdediging brengen.

Laszlo Bölöni, de coach van Rennes, heeft ongetwijfeld een zucht van verlichting geslaakt. Terwijl zijn team werd beschouwd als een van de rijzende sterren in de Franse hoogste klasse, zorgde een slechte competitiestart – onder meer een 6-0-nederlaag in Nancy – voor een ernstig vertroebelde relatie tussen clubleiding en technische staf. Hoewel duidelijk was dat de club nood had aan een ervaren verdediger om meer defensieve zekerheid in te bouwen, werden de geruchten over de zoektocht naar een speler met een dergelijk profiel hardnekkig ontkend. Tegelijkertijd volgde Rennes echter de Zweedse international Erik Edman bij Tottenham. Die had er een sterk kampioenschap 2004-2005 opzitten, waarin hij 28 wedstrijden speelde en één keer tot scoren kwam.

Dat Rennes plots kansen zag om met Tottenham over een overgang van de Zweed te praten, had veel te maken met het feit dat de Koreaan Lee Young PSV Eindhoven ruilde voor de Londense club. Uiteindelijk tekende de 26-jarige Edman (1,79 m, 79 kg) een contract van drie jaar bij Rennes. Daarmee breit hij een vervolg aan een avontuurlijke carrière die hem al langs heel wat clubs leidde : Habo, Helsinborg, Torino, Karlsruhe, Stockholm, Heerenveen en Tottenham.

Tegen Auxerre maakte Edman meteen een goede beurt. Ondanks het feit dat zijn echtgenote op het punt stond te bevallen, leverde hij op sobere wijze zijn bijdrage in de 3-1-zege. Door zijn aanwezigheid kon coach Laszlo Bölöni immers Cyril Jeunechamp opnieuw doorschuiven naar het middenveld. Aanpassingsproblemen kende Erik Edman niet, misschien mede door de aanwezigheid van twee landgenoten in de selectie : doelman Andreas Isaksson en middenvelder Kim Källström. ( PB)

Luigi Pieroni bleef bij Auxerre op de bank voor de wedstrijd op het veld van Rennes. Fred, de nieuwe Braziliaanse spits van Lyon, scoorde in zijn debuutwedstrijd tegen Monaco twee keer. Roberto Bisconti stond bij Nice 71 minuten op het veld, maar kon de nederlaag van zijn ploeg tegen Saint-Etienne niet verhinderen. Nantes heeft de piste om de Keniaan Oliech in te lijven niet opgegeven. Mogelijk komt hij tijdens de mercato van komende winter. Bernard Diomede, voor wie Standard belangstelling zou hebben, zit al zes maanden zonder club nadat hij een half jaar voor Créteil speelde. (PB)

TOPSCHUTTERS : 1. Pauleta (PSG), Carew (Lyon) 4 goals ; 2. De Melo (Le Mans), Kroupi (Nancy), Dallet (Troyes) 3 goals.

PB

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content