RANKING: 17/24 (FIFA/UEFA) EINDIGDE ALS TWEEDE IN GROEP E

PROGRAMMA

11/6 – 20.45 UUR

OEKRAÏNE – ZWEDEN (KIEV)

15/6 – 20.45 UUR

ZWEDEN – ENGELAND (KIEV)

19/6 – 20.45 UUR

ZWEDEN – FRANKRIJK (KIEV)

INFO

Oppervlakte: 449.964 km2

Aantal inwoners: 9,1 miljoen

Hoofdstad: Stockholm

Website voetbalbond: http://svenskfotboll.se

Legendes: Gunnar Nordahl, Ove Kindvall, Martin Dahlin,

Henrik Larsson

WEETJES

Zweden is, naast gastland Oekraïne, samen met Frankrijk het enige land met zijn basiskamp in Oekraïne. Het deelt de accommodaties van thuisland Oekraïne nabij Kiev. Voor de fans wordt op een eiland in de Dnjepr ook een Zweeds kamp ingericht met 10.000 plaatsen.

Veertien geselecteerden waren er ook al bij op het vorige EK in 2008. Toen kwamen er nog zes internationals uit in eigen competitie, nu zijn dat er nog drie: aanvaller Tobias Hysén van IFK Göteborg, middenvelder Anders Svensson van Elfsborg en, doelman Pär Hansson van Helsingborg.

TEAMANALYSE

Waarom zou iemand geld betalen om een ticket te kopen voor een wedstrijd van Zweden op het EK? Omdat Zweden een van de underdogs is waarvan je wel iets mag verwachten. In zijn groep zijn Engeland en Frankrijk automatisch favoriet, maar die underdogpositie ligt de Zweden wel. Het feit dat tussen 35.000 en 40.000 fans het team naar Oost-Europa volgen, geeft aan dat men wel een goeie sportieve prestatie verwacht. Ook bondscoach Erik Hamren riep zijn team officieel tot underdog uit, maar trekt met een goed gevoel naar Oekraïne. Niemand gelooft in Zweden, behalve de Zweden zelf: ze achten een kwartfinale best haalbaar. Nochtans kon Zweden enkel de barrages vermijden door in de slotwedstrijd van zijn kwalificatiegroep Nederland te verslaan met een van de beste prestaties van de afgelopen decennia.

Natuurlijk is het team erg afhankelijk van de vorm van Zlatan Ibrahimovic. Die heeft er een fantastisch seizoen op zitten met AC Milan, waar hij bijna in zijn eentje het verschil maakte – al bleef de club op het laatst met lege handen achter. Maar Zlatan heeft er zin in, is in de vorm van zijn leven en is met Zweden niet dé vedette, maar gewoon ‘one of the boys’. De spelers op wie hij rekent om mee het verschil te maken, zijn middenvelders Kim Källström (Lyon) en Sebastian Larsson (Sunderland) en spits Johan Elmander (Galatasaray).

Bekend uit België zijn Behrang Safari (Anderlecht) en Christian Wilhelmsson (ex-Anderlecht, nu Al-Hilal). Safari moet niet meteen op een basisplaats rekenen: linksachter wordt Martin Olsson (Blackburn). Van Wilhelmsson, die er een goed seizoen op heeft zitten, wordt verwacht dat hij zich met een paar goeie invalbeurten toont.

Bondscoach Erik Hamren, die tijdens tijdens het EK 53 wordt, leidt het team sinds Lars Lagerbäck er niet in slaagde Zweden te plaatsen voor het afgelopen WK. Hij houdt van enthousiast, aanvallend voetbal waarbij ook de verdedigers (bij voorkeur de vleugelbacks) mee inschuiven. Zweden is een ervaren team zonder jong talent dat zich in de kijker kan spelen, zeker nu Feyenoordspits John Guidetti geblesseerd verstek moet laten gaan.

PLUS

Zweden is een erg ervaren team, maar dat heeft dan weer als nadeel dat het niet kan profiteren van jong bloed. Een tweede pluspunt is de uitstekende vormcurve van Zlatan Ibrahimovic.

MIN

Met een schouderblessure riskeert Zweden zijn doelman Andreas Isaksson (PSV) te moeten missen. Alternatief is Johan Wiland, die met FC Kopenhagen afgelopen seizoen nog tegen Standard voetbalde.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content