Anderlecht liep tegen Geel een serieus blauwtje op. Heel RSCA met het schaamrood diep op de wangen. Groentje Tioté, die nog nooit een penalty trapte, aan zijn lot overgelaten. Vedetten die een basisplaats claimen en een nog beter contract, geven niet thuis als de bel echt rinkelt. Paars was nooit eerder zo manifest een rouwkleur. Te veel spelers waarschijnlijk die zich al bij het grof huisvuil gezet voelden en nu opeens mochten (lees : moesten) bewijzen dat hun onvrede terecht was.

De trainer en de manager gaan conclusies trekken die ze al lang kenden, maar die na de bekeruitschakeling tegen godbetert de laatste uit tweede klasse schrijnend duidelijk zijn. Toch is dit een goede zaak voor de gedoodverfde landskampioen, die alle terechte kritiek probeerde te counteren, maar nu verplicht is lessen te trekken uit de gemaakte fouten… Om op het einde van het seizoen niet tot de vaststelling te moeten komen dat de Champions League aan hun neus voorbijgaat.

Deze zware uppercut kon op geen beter moment komen. Hugo Broos coachte op een andere manier dan Frank Vercauteren, maar krijgt nu postuum eerherstel. Heeft hij op zijn sjiek moeten bijten om die “verwaande pseudo-vedetten” te sparen en al hun verwijten en achterklap te incasseren. De aanpak van de prins van het Astridpark werkte in het begin ontwapenend maar zelfs de beste chirurg kan een uitgezaaid kankergezwel geen halt toeroepen.

Herman Van Holsbeeck zal nooit gedacht hebben dat zijn competentie zo vroeg op de proef zou worden gesteld. Hij moet straks ingrijpende maatregelen treffen om kwalen uit het verleden niet te laten woekeren tot de patiënt ten dode is opgeschreven. De kern moet afslanken maar kwalitatief moeten er betere aankopen gedaan worden dan Laurent Delorge, Marius Mitu, Grégory Pujol, Fabrice Ehret of wie weet straks Nicolas Frutos.

Geen simpele opgave want je moet spelers ‘ontdekken’ omdat het budget om te concurreren ontoereikend is. En Anderlecht krijgt geen tijd om aan een ploeg te bouwen, die moet er ineens staan.

Het fiere mauve et blanc staat intussen voor heel beslissende maanden en dat dit moet gebeuren met grotendeels spelers die in gedachten al afscheid genomen hebben, maakt het er voor Vercauteren alleen maar moeilijker op.

ZATERDAG 19

Charleroi Gent 18.00

Club Brugge La Louvière 20.00

FC Brussels Standard

St-Truiden G. Beerschot

Beveren Cercle Brugge

Lokeren Zulte Waregem

ZONDAG 20

Roeselare Moeskroen 13.00

Westerlo Anderlecht 18.00

Lierse Genk 20.00

ZATERDAG 19

Roma Juventus 22.30

ZONDAG 20

Fiorentina Milan 15.00

Inter Parma 20.30

Alle wedstrijden van de Jupiler League exclusief op 11, de voetbalzender van Belgacom TV.

Meer info : www.belgacom.be/tv – 0800 33 33 1 – Belgacom verkooppunten

DOOR WIM DE CONINCK

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content