Het ontbeert PSG aan fysieke en mentale sterkte.

Toen de van Glasgow Rangers overgekomen coach Paul Le Guen bij PSG het roer overnam, leek de club op een wederopstanding af te stevenen. Vijf opeenvolgende zeges in verschillende competities in februari illustreerden dat. Maar ondertussen is de situatie alweer veranderd. Vóór de wedstrijd van zondagavond tegen Rennes verloren de Parijzenaars drie opeenvolgende competitiewedstrijden, waarbij ze geen enkele keer konden scoren.

Voor het eerst sinds 1998 verkeert PSG in degradatiegevaar. De Franse media hebben er alvast geen goed oog in. France Football ondervroeg alle clubs die in de degradatiestrijd verwikkeld zijn en kwam tot vrij pessimistische conclusies : “Zonder Mario Yepes heeft de verdediging veel weg van een zeef. Het middenveld is er, ondanks de vervanging van Jérôme Rothen, niet veel beter aan toe en het aanvallende compartiment komt zeer moeilijk tot scoren. Onrustwekkender is nog dat PSG vooral mentaal niet gewapend lijkt om de strijd om het behoud aan te gaan. In de kern zit geen enkele speler die weet wat het is om elke week met het mes tussen de tanden voor het behoud te moeten strijden.” Van zodra PSG op achterstand komt, gaan de kopjes naar beneden. Volgens een peiling van Le Parisien, verwacht 42 procent van de Fransen dat PSG volgend jaar in de tweede klasse zal spelen.

Kenmerkend voor PSG is dit seizoen bovendien de ontstellend zwakke conditie van de spelers. Elke keer opnieuw worden ze in de tweede helft onder de voet gelopen. Het bestuur had op Le Guen gerekend om het team weer op het juiste spoor te zetten. Van de spelers die tijdens de winterstop werden ingehaald, voldoet enkel Marcelo Gallardo. Jérémy Clément blesseerde zich immers al in zijn eerste match, terwijl Peguy Luyindula maar niet het juiste ritme te pakken krijgt. De verdediging wordt te vaak gewijzigd en blijft een onzekere indruk nalaten. Zonder de sterke prestaties van doelman Mickaël Landreau, die opnieuw op internationaal niveau speelt, had PSG dit seizoen ongetwijfeld al enkele heel zware nederlagen geleden.

Abou Diaby (Arsenal), Lassana Diarra (Chelsea), Samir Nasri (Marseille), Karim Benzema (Lyon) en Frédéric Piquionne (Saint-Etienne) werden door bondscoach Raymond Domenech in de Franse selectie opgenomen voor de interlands tegen Oostenrijk en tegen Litouwen. Van David Trezeguet (Juventus) is er echter geen spoor.

Er is een bittere woordenstrijd tussen Raymond Domenech en Arsène Wenger aan de gang. De trainer van Arsenal beschuldigt de bondscoach er immers van niet genoeg te communiceren en bovendien verantwoordelijk te zijn voor de herhaaldelijke blessures van zijn aanvoerder Thierry Henry. Die moest in augustus verplicht aantreden in een vriendschappelijke wedstrijd van de nationale ploeg tegen Bosnië-Herzegovina, terwijl Arsenal hem enkele dagen voordien in de Champions League nog had laten rusten. Waarop Domenech kurkdroog antwoordde : “Een blessure in de maand maart kan men toch niet meer wijten aan een wedstrijd die in augustus plaatsvond.”

Johan Elmander, de Zweedse spits van Toulouse, werd verkozen tot speler van de maand februari.

Kevin Mirallas (Rijsel) stond in de basis tegen Le Mans (0-2). Hij nam de plaats in van Peter Odemwingie (ex-La Louvière), die al sinds enkele weken niet meer kan scoren. Luigi Pieroni (Nantes) mocht op het veld van Monaco (2-1) slechts na een uur invallen.

STéPHANE VANDE VELDE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content