Schalke 04 staat op een kruispunt.

Zelfs een derde plaats en een uitschakeling in de kwartfinales van de Champions League (tegen Barcelona) konden niet verdoezelen dat er bij Schalke 04 onrust heerste. Trainer Mirko Slomka (40) kreeg de volle laag. De gewezen assistent-coach, sinds januari 2006 eindverantwoordelijk, kon het duurste team aller tijden (52 miljoen euro per seizoen) niet aan de praat krijgen.

Minder dan 24 uur na de pijnlijke 5-1-afstraffing tegen Werder Bremen werd hij met zijn assistent Nestor El Maestro aan de kant geschoven. Oud-speler Mike Büskens (40), trainer van de amateurs, en de Nederlander Youri Mulder (als adjunct) bieden tijdelijk een helpende hand.

Ondertussen circuleren er al drie namen van mogelijke opvolgers: Erik Gerets (52, Marseille), omdat hij offensief voetbal nastreeft en met een ruit op het middenveld speelt; Dick Advocaat (60, Zenit Sint-Petersburg), omdat hij opteert voor een 4-3-3 en Gazprom ook van die club hoofdsponsor is; en Fred Rutten (45, FC Twente), omwille van zijn harde aanpak en de successen die hij haalt met een op papier middelmatig team. Het is alleszins duidelijk dat het zelfvertrouwen moet worden opgekrikt, want er is te veel faalangst.

Een ander heikel punt blijft de vormcrisis bij de spitsen. International Kevin Kuranyi (26) wordt geconfronteerd met massale fluitconcerten. De fans zien al weken een schim van de aanvaller die het team eerder dit seizoen aan treffers en punten hielp. Kuranyi is hopeloos op zoek naar zijn beste niveau. De combinaties verlopen niet meer via hem en zijn vertrouwen slinkt met de week. Slomka nam zijn felgeplaagde spits al in bescherming.

“Dat we in zeven CL-duels niet konden scoren, dat is nu eenmaal een pijnlijke realiteit”, verklaarde Slomka in die Welt. “De boodschap is duidelijk: we zullen in offensief opzicht moeten streven naar een kwaliteitsinjectie. Misschien moeten we in ons aankoopbeleid eens wat meer risico nemen, door een topaanvaller voor 20 miljoen euro ergens los te weken. Bayern durfde het aan met Luca Toni en plukt daar nu duidelijk de vruchten van.” Opvallend was dat voorzitter Josef Schnusenberg die mening deelde. “Een categorieke nee is het alleszins niet meer. We zullen onze nek eens moeten uitsteken!”

Markus Merk (46) stopt na dit seizoen als scheidsrechter. De tandarts, die in 2004, 2005 en 2007 tot beste arbiter ter wereld werd uitgeroepen, fluit al sinds 1988 in de Bundesliga. “Een ideaal moment. Ik wil niet dat negatieve momenten de positieve herinneringen gaan overtreffen”, liet hij weten op de website van de voetbalbond (DFB).

Stefan Beinlich (36), die door een zware knieblessure niet meer kan spelen, wordt vanaf volgend seizoen teammanager bij Hansa Rostock.

Philipp Lahm (23) maakte bekend dat hij sowieso tot 2009 bij Bayern München blijft.

Ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de Duitse nationale ploeg richtte de voetbalbond een club van oud-internationals op. Uwe Seeler fungeert als voorzitter van een groep van 630 nog levende geselecteerden.

Romeo Castelen (25) komt dit seizoen niet meer in actie voor Hamburger SV. De snelle Nederlandse rechtermiddenvelder werd zes weken geleden geopereerd aan de knie, en wil een te zware belasting vermijden.

Na 32 interlands en negen treffers is de interlandloopbaan van Zvjezdan Misimovic (25) bij Bosnië-Herzegovina al voorbij. De spelmaker wil graag zijn krachten sparen voor FC Nürnberg en vooral blessures vermijden.

De 36 clubs uit de eerste en tweede Bundesliga boekten in het seizoen 2006/07 een recordwinst van 1,75 miljard euro, goed voor een stijging met vijftien procent. Onder meer het WK in eigen land vormde een belangrijke inkomstenbron. Maar ook de toeschouwersaantallen stijgen, al voor het zesde jaar op rij. Almaar meer vrouwen (23 procent) volgen wedstrijden.

FRéDéRIC VANHEULE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content