SCHOENEN

THE NORTH FACE:

TRAILMODEL VOOR MANNEN EN VROUWEN

Wat sportschoenen betreft stellen ze bij The North Face een mannen- en een vrouwencollectie voor.

De single track Hayasa is een snelle en lichte loopschoen voor standaard trainingen. Die schoen is momenteel het topproduct van The North Face voor trail runners, die vaak moeilijkere trajecten opzoeken. Het Cradle-ondersteuningssysteem stabiliseert de hiel en geeft de trail runner een discrete en efficiënte bescherming op alle ondergronden. De carbon caoutchouc waarmee de randen van de voorvoet worden afgemaakt, zorgen voor een lichtere schoen met betere wegvastheid. (TNF4 – 120 euro)

Het tweede gamma van de lente- en zomercollectie is de single track II. Daarin vinden we een trailloopschoen die uitermate geschikt is voor alle loopstijlen en die voorzien is van dezelfde Cradle-technologie voor de stabilisatie van de hiel. De C-Delta-technologie zorgt dan weer voor de juiste ondersteuning van de voetwortel. De demping is verzekerd dankzij de zool met dubbele EVA-dichtheid. Een steenslagbeschermer en een stevige buitenzool zorgen voor voldoende bescherming en wegvastheid. (TNF5MetW – 120 euro)

KALENJI:

VIER MODELLEN VOOR VROUWEN EN

VIER VOOR MANNEN

Decathlon heeft vier standaardmodellen van loopschoenen voor mannen en vrouwen. Die standaardmodellen zijn geschikt voor zowel beginnende als ervaren lopers.

De Kiprun SD (K24WetM – 69,95 euro) is er in eerste instantie voor de mannelijke en vrouwelijke lopers die minder dan 75 kilogram wegen en een normale tot licht voorover hellende looppas hebben. De Kiprun SD is geschikt voor afstanden tussen de tien en vijftien kilometer, op de weg. De Kiprun MD (K25WetM – 79,95 euro) daarentegen is eveneens geschikt voor middellange afstanden maar dan wel voor mannen en/of vrouwen boven de 75 kilogram. Voor mannen hebben ze bij Kalenji ook nog de Kiprun LD (K26 – 99,95 euro). Die is dankzij de breedte van de zool en het arkstab-concept geschikt voor langere afstanden. Ideaal is hij ook voor normale en licht voorover hellende looppassen. De Kiprun LD is zelfs aangepast aan de typische vermoeidheids bij vooroverkanteling.

De Ekiden indoor (K27WetM – 49,95 euro) is lichter dan welke loopschoen ook en biedt zowel mannen als vrouwen het comfort dat ze nodig hebben wanneer ze twee keer per week zo’n 45 minuten lang op de loopband actief zijn. Voor vrouwen – die regelmatig lopen – zijn er de Ekiden comfort prime (K28 – 89,95 euro) waarmee ze meermaals per week een uur lang op elke stabiele ondergrond kunnen lopen.

Voor mannen en vrouwen die van trail running houden zijn er bij Kalenji telkens drie modellen. De loopsters kunnen zich uitleven in de Kapteren 100 en 200. De Kapteren 100 (K29 – 39,95 euro) is dankzij zijn gekartelde zool geschikt voor alle ondergronden. De Kapteren 200 (K30 – 49,95 euro) blinkt dan weer uit in het bos of op andere wegen die ietwat heuvelachtiger en ruwer zijn. De mannen kunnen met de Kapteren XT3 (K32 – 89,95 euro), die voorzien zijn van een soort noppen, elk steil landschap aan. De Kapteren TR2 All Weather (K33 – 79,95 euro) zijn er dan weer voor de regelmatige lopers die vooral op vochtige of zelfs natte ondergronden lopen. Er zijn ook nog de Kapteren TR2 Pronation (K31WetM – 69,95 euro) voor mannen en vrouwen die gebaat zijn bij ondersteuning en comfort tijdens hun loopuitjes op natuurlijke wegen en looppaden. De gekartelde zool maakt de grip op steile parcours er alleen maar beter op.

REEBOK:

DE COMEBACK

Reebok maakt een sterke comeback dankzij de finetuning van drie modellen van loopschoenen. De Realflex, de Zigtech en de Runtone werden onder handen genomen.

De Zigtech running collectie (Reebok 6 – 100 euro) werd in 2009 op de markt gebracht en werd nu uitgebreid met de Zignano Fly 2 (100 euro) – momenteel het lichtste model – en de Zigactivate (Reebok 7 – 100 euro). Dat laatste model is er, onder meer dankzij de zigzagzool in licht schuim en de talloze kleurencombinaties, vooral voor de modebewuste sporters. Al is de specifieke zool ook wel zeer efficiënt. De Realflex (Reebok1-2-3 – 90 euro), ook wel bekend als de ideale trainingsloopschoen vooral zowel mannen als vrouwen, werd in 2011 gelanceerd. De versie van 2012 kan rekenen op enkele technologische innovaties en nieuwe kleurencombinaties. De Realflex werd speciaal vervaardigd om de natuurlijke beweging van de voeten te begunstigen en ook de bescherming van de loper(svoeten) wordt door de Realflex hoog in het vaandel gedragen. De meest minimalistische loopschoen van Reebok is vanaf september 2012 in de winkels te vinden. De Easytone, ofwel het iconische Reebokmodel voor fitnessliefhebbers, is terug en wel in de vorm van de Runtone+ (Reebok 8 – 120 euro). De Runtone+ is de eerste loopschoen met een 3D-ultralitezool. Die vernieuwende zool maakt de Runtone+ lichter, comfortabeler, robuuster en flexibeler dan ooit.

MERRELL:

DE AUTHENTIEKE

LOOPSCHOEN

Voor zij die geïnteresseerd zijn in de meest pure loopschoen, is er de Merrell. Die blijft met zijn barefoot technology, die ervoor zorgt dat je op het middendeel van je voet loopt in plaats van af te rollen op je hiel, nog steeds de authentieke loopschoen bij uitstek. De Merrell werd ontworpen om met blote voeten of heel dunne kousen in te lopen en biedt alle voordelen van het blootsvoets lopen. De ultradunne Vibramzool beschermt de voet en vooraan is er de antipenetratielaag die vermijdt dat puntige voorwerpen door de zool kunnen dringen. Hoe hoogtechnologisch ook, de barefoot technology blijft een kwestie van voorzichtigheid en geduld. Daarom loop je er de eerste keren best niet langer dan tien of maximum vijftien minuten mee. Meer informatie vind je op www.merrell.com/BE/fr/Barefoot.

Merrell is uiteraard niet het enige merk dat met een barefoot loopschoen uitpakt. Er is ook de Minimus van New Balance en de Nike Free van Nike.

Trail Glove: de barefoot loopschoen voor alle ondergronden. (Merrell3 – 109,99 euro)

Road Glove (Merrell4 – 109,99 euro)

De Bare Access is er voor de doorwinterde lopers en de liefhebbers van minimalistische loopschoenen, die wel voorzien zijn van goede schokdemping en daardoor ideaal voor langere afstanden zijn. (Merrell2 – 89,99 euro)

Current Glove (Merrell1 – 99,99 euro)

ACCESSOIRES

De stijging van de temperaturen maakt dat we er nog meer dan anders op moeten letten voldoende te drinken tijdens de inspanning. Er zijn verschillende opties in dat verband: je kunt kiezen voor de drankbusjesgordel, de camelbak of het simpele flesje water in de hand.

The North Face heeft de Enduro plus pack (TNF12WetM – 125 euro) in de aanbieding. De handige rugzak kan tot twee liter drank bevatten en is voorzien van comfortabele riempjes die geenszins hinderen tijdens het lopen. Er is een Enduro plus pack voor zowel mannen als vrouwen.

The North Face heeft ook loopsokken in de aanbieding, en dat voor zowel mannen als vrouwen. Beide modellen zijn comfortabel en ergonomischer dan welk paar loopsokken ook. De friction free technology maakt dat de nadruk ligt op enerzijds het efficiënt omgaan met transpiratie en anderzijds de anti-irritatie wat tenen en hiel betreft. (TNF 8 en 17 – 16 euro)

In het Kapteren-gamma van Kalenji vinden we lange(re) loopkousen die de trail runner tegen opspringend vuil en andere steentjes beschermt. (K23 – 14,95 euro) De Kanergy-reeks richt zich dan weer op het tegengaan van de opstapeling van melkzuur in de kuitspieren door de speciale technologie. (K35 – 14,95 euro) In hetzelfde gamma zijn er ook beenbeschermers terug te vinden die weldoordachte elementen en specifieke verluchtingselementen bevatten (K36 – 19,95 euro). Kalenji richt zich ook op zij die ’s avonds of zelfs ’s nachts lopen, en wel met het Deefuz Essential Bright T-shirt. Het T-shirt is zowel in voor- als zij- en achteraanzicht zeer goed zichtbaar van op 120 meter (K37 – vanaf 9,95 euro).

Voor de vrouwen is er onder de sportbeha’s een ruime keuze. De SportanceActive is er eentje met een zogenaamde regelbare zwemrug, een sluiting aan de voorzijde en een omhullende vorm (K38 – 29,95 euro). De Sportance Comfort vangt de meeste schokken goed op, vlakt de vorm van de borst mooi af en toont zich onder meer door de afwezigheid van naden zeer comfortabel. (K39 – 19,95 euro) De Sportance Power biedt dankzij de dubbele cup maximale ondersteuning. (K40 – 34,95 euro) Tenslotte is er ook nog de TS Kskin, die een combinatie van ondersteuning en comfort is. (K41 – 14,95 euro)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content