PSV kroonde zich opnieuw tot Nederlands kampioen.

Nog niet eerder dan 1995, toen besloten werd om voor een overwinning drie punten toe te kennen, werden in een seizoen tijd door de nummer één van Nederland zo weinig punten vergaard. Sinds afgelopen zondag vestigde PSV als nieuwe landskampioen dat laagterecord, met amper 72 punten. Ter vergelijking: in 2002 haalde Ajax amper een puntje meer op het einde van de rit. PSV won dus zijn 21ste titel uit de clubgeschiedenis zonder veel glans.

De lampenclub werd dus voor de vierde opeenvolgende keer Nederlands kampioen, met een selectie die amper 45 miljoen euro kostte. Het Servische woelwater Danko Lazovic (6,6 miljoen euro) en Danny Koevermans (6 miljoen euro) waren de duurste aankopen en moesten het wegvallen van Phillip Cocu en Alex opvangen. Bruikbare voetballers in de eredivisie, maar ze komen duidelijk tekort voor het doel dat PSV nastreeft, namelijk succes in de Champions League. Daar staat tegenover dat de absolute sterspeler van de ploeg, doelman Heurelho Gomes, slechts één miljoen euro kostte. Hij is de beste investering van de afgelopen jaren, want de Braziliaan maakt de laatste vier seizoenen het verschil. Gomes is een goalie die minstens tien punten pakt.

De nieuwe algemeen directeur, zonder Philipsverleden, Jan Reker heeft een moeilijk jaar achter de rug. Na het vertrek van Ronald Koeman naar Valencia contracteerde hij Huub Stevens voor volgend seizoen en werd Sef Vergoossen overgevlogen uit Japan. De oud-coach van RC Genk had slechts één opdracht: kampioen worden en zijn rust overbrengen op de jonge selectie. Vergoossen voerde die missie feilloos uit. Zelfs tegen modale clubs speelde PSV behoudend, zonder risico, maar wel met goede resultaten tot gevolg. “Degelijkheid karakteriseerde ons spel”, weet Simons. “Als het niet mooi kon, vielen we terug op onze mentaliteit. We speelden gewoon heel realistisch voetbal.”

Dankzij de titel en de gegarandeerde CL-inkomsten kan PSV weer wat schulden aflossen. Met een begroting van 63 miljoen euro is ook voor Stevens straks kampioen worden een verplichting. Een jaar géén titel brengt de clubleiding – door de bestaande miljoenenschuld – meteen in ernstige problemen. Daarom zal PSV er álles aan doen om Gomes als boegbeeld te behouden: een man met een geweldige uitstraling, een echte held voor de achterban.

Feyenoord betaalde vijf miljoen euro voor de Marokkaanse middenvelder Karim El Ahmadi (23), die voor vijf jaar tekende.

AZ-trainer Louis van Gaal (56), die werd gepolst door Galatasaray maar besloot toch nog door te gaan in Alkmaar volgend seizoen, geeft na veertien jaar op 8 augustus zijn jawoord aan Truus Opmeer. Een kleinschalige viering in Portugal wordt gevolgd door een groot feest in Nederland.

Maarten Martens (AZ), die eind oktober de voorste kruisband van zijn linkerknie afscheurde, vierde na een onbeschikbaarheid van vijf maanden zijn terugkeer bij Jong AZ.

FC Volendam haalde op de slotspeeldag de titel in de eerste divisie. Een mooi afscheidsgeschenk voor trainer Stanley Menzo (ex-Lierse), die wordt opgevolgd door Frans Adelaar.

De toekomst van Gill Swerts (25) ligt niet bij Vitesse. De transfervrije verdediger schermt met aanbiedingen van FC Twente en Club Brugge.

Het hof van beroep van Gent veroordeelde doelman Brian Vandenbussche (Heerenveen) tot twee maanden cel met uitstel. De Rode Duivel kreeg die straf omdat hij begin september 2002 betrokken was bij een cafégevecht.

Edwin van Ankeren (39, ex-Beveren, Eendracht Aalst, RWDM en Germinal Beerschot) wordt vanaf volgend seizoen assistent-trainer bij FC Omniworld.

Vincent Lachambre (27, ex-RWDM en Harelbeke) verlengde zijn overeenkomst bij Roda JC tot 2011. De linkerverdediger kwam dit seizoen wegens een voetletsel nog niet in actie, maar blijft het vertrouwen genieten.

Gunter Thiebaut (31, MVV), die uitviel met een bovenbeenblessure, strandde op 22 goals en werd geen topschutter in de eerste divisie.

FRéDéRIC VANHEULE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content