Drie nederlagen op een week tijd, het is wennen voor Westerlo. Het probleem waarmee de ploeg momenteel worstelt, een gebrek aan scorend vermogen, alleen toeschrijven aan het vertrek van Jackson Coelho, is niet de juiste weergave van de feiten. Vooral het ontbreken van een creatieve nummer tien, die de flitsen van de vertrokken Coelho kan combineren met de juiste bevoorrading voor de spitsen, is de eerste bekommernis van manager Herman Wijnants.

Omdat hij mislukkingen als eerder met Andrzej Rudy en Zdenek Svoboda absoluut wil vermijden, werd de hulp van Chelsea en Feyenoord ingeroepen. Na de komst van de zeventienjarige Nigeriaanse middenvelder Emmanuel Sarki, die voor vijf jaar tekende en wordt omschreven als een kleine, behendige en technisch vaardige voetballer, werd nu de negentienjarige Nigeriaanse spits John Owoeri tot het einde van het seizoen gehuurd van Feyenoord. “Snel en technisch sterk”, zegt Herman Helleputte. Op het WK voor mintwintigjarigen behoorde Owoeri nog tot de uitblinkers, maar in Rotterdam verloor hij de concurrentieslag met Salomon Kalou. Beide nieuwkomers zullen sowieso een aanpassingsperiode nodig hebben, zoals dat ook voor Coelho gold. Martin Kolar, een andere huurling, manifesteerde zich de eerste dagen wel al. Zijn schuchterheid liet hij blijkbaar bij Stoke City achter. De technisch vaardige Tsjech haalde meteen al grapjes uit, wat zijn integratie bevordert. Hij moet de leemte kunnen opvullen die Jef Delen (liesoperatie) laat. Dat betekent : zorgen voor diepgang, loopvermogen, goeie voorzetten, scoren, met Bernt Evens voor een constante dreiging zorgen. Jeffrey Ntuka Pule (tegen zijn voet) kon dat niet, Tom Van Imschoot (komt beter centraal tot zijn recht) evenmin.

Herman Helleputte zoekt zich suf. Hij probeerde Chris Janssens in de rol te duwen van tweede, hangende spits, maar dat was een zware misrekening. Janssens is een middenvelder die moet kunnen bewegen, wroeten en tackelen, kopduels moet kunnen aangaan en zijn afstandsschot kunnen beproeven. Als steun van Peter Utaka verliest de routinier een pak van zijn mogelijkheden. Als ook de verdediging zich dan nog eens bezondigt aan individuele fouten, hetgeen Nico Van Kerckhoven, Marc Wagemaekers en Mario Verheyen overkwam in het bekerduel tegen SV Zulte Waregem, wordt het moeilijk om de ambities – de beker van België en een plaats bij de top zes behalen – in te lossen.

FV

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content