Jan Hauspie
Jan Hauspie Voormalig redacteur bij Sport/Voetbalmagazine.

DE TRAINER FRANK VERCAUTEREN

Er waren ons twee zaken gevraagd : Champions League en titel. Champions League hebben we gespeeld. Iedereen mag daar zijn commentaar op loslaten, maar ik blijf realistisch : we hebben gehaald wat we konden halen gezien de kwaliteit van de tegenstanders. En voor de titel gaan we meedoen. Ik ben dus positief, al kon het beter : ik heb geen probleem met twee nederlagen, maar vijf gelijke spelen is te veel. Dat betekent dat we een paar punten te weinig hebben.

“We hebben de beste aanval en tot de match tegen Standard de op één na beste verdediging. Dat zegt iets, want manier en cijfers gaan toch voor een stuk samen. Vooral thuis brachten we soms spektakel : we werken eraan om dat ook op verplaatsing te doen. Door de hoogtes en de laagtes was er niet altijd een constante in de resultaten en de manier. Dat ligt aan veel zaken. De fysieke belasting was hoog en er is de vraag : zijn we mentaal altijd even sterk geweest, privé en sportief ? Dat weet ik niet. Ook in de organisatie tijdens de match was het niet altijd constant : soms 45 minuten heel slecht en 45 minuten heel goed ; soms 89 minuten goed en dan één of twee foutjes. Waaraan ligt dat ? Com- municatie. Concentratie.

“Er is áltijd werk als je streeft naar perfectie. Technisch, tactisch, fysiek, mentaal. Soms hebben spelers die het niveau niet optrekken een heel grote waarde omdat ze evenwicht brengen en anderen toelaten het verschil te maken. Als je er te veel van de grillige soort hebt, krijg je ook problemen. Het is zoeken naar het juiste evenwicht. Wat dat betreft, leef ik voor een deel met het verleden omdat je contracten hebt van drie, vier, vijf jaar. Als je zes, zeven nieuwe spelers koopt, is het logisch dat die niet direct allemaal spelen als er tegelijk ook weinig weggaan, wat dit jaar bij ons is gebeurd. Een transfer moet volgens mij ook niet direct renderen. Er zijn nog hiaten, maar daar zijn we mee bezig. Ik ben me ervan bewust dat er nog veel werk is en dat we beter moeten kunnen. Ik ben nog altijd heel scherp en vol ambitie.” l

TOP CHRISTIAN WILHELMSSON

Zeldzame parel in een collectief met verder weinig spelers die de ploeg naar een hoger niveau tillen. Wordt nogal gauw zelfzuchtigheid verweten, maar was vooral thuis vaak de speler die voor de ommekeer en het spektakel zorgde. Speelt met meer overzicht. Meer een man van assists dan van doelpunten.

flop NENAD JESTROVIC

Was vaak bankzitter. Viel vooral op door een opeenvolging van incidenten. Deed de opwarming tegen Club Brugge al zittend en pakte bij zijn eerste actie geel (geldboete van Anderlecht) ; tegen Liverpool was het rood wegens racistische taal (schorsing door Uefa). Vrij- gesproken in een oplichtingszaak.

statistiEKEN

GEBRUIKTE SPELERS : Akin (12), Allagui (1), Baseggio (10), De Man (15), Delorge (10), Deschacht (17), Ehret (2), Goor (16), Hasi (2), Iachtchouk (4), Jestrovic (13), Juhasz (5), Kompany (10), Mitu (1), Mpenza (16), Proto (14), Pujol (4), Tihinen (15), Traore (3), Vanden Borre (13), Vanderhaeghe (13), Wilhelmsson (16), Zetterberg (14), Zewlakow (15), Zitka (4).

DOELPUNTENMAKERS : Akin (7), Baseggio (2), Goor (1), Jestrovic (8), Kompany (1), Mitu (1), Mpenza (10), Tihinen (3), Vanden Borre (2), Wilhelmsson (3), Zetterberg (2).

GELE KAARTEN : 19

RODE KAARTEN : 1

STRAFSCHOPPEN : 3 voor (3), 2 tegen (2).

HOEKSCHOPPEN : 79 voor, 62 tegen.

OVERTREDINGEN : 271 begaan, 312 tegen.

JAN HAUSPIE

‘ER IS áLTIJD WERK ALS JE STREEFT NAAR PERFECTIE. TECHNISCH, TACTISCH, FYSIEK, MENTAAL.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content