De Franse clubs zijn goed begonnen aan de Champions League.

Met twee overwinningen in drie wedstrijden maakten de Franse deelnemers aan de Champions League een meer dan behoorlijke start. De 1-2-zege van Monaco bij PSV ging niet onopgemerkt voorbij. Monaco dankte zijn overwinning in hoofdzaak aan een uitstekende defensieve pressing en aan de keuze om de centrale as van het veld vrij dicht te bevolken. Jérôme Rothen had duidelijk de opdracht gekregen om niet te dicht tegen de lijn te spelen, en Ludovic Giuly, die normaal de rechterflank afdweilt, speelde nu in de spits. Tactisch toonde Didier Deschamps zich sterker dan Guus Hiddink. Spelers van PSV in balbezit werden de hele wedstrijd lang dadelijk aangevallen. En dan was er ook nog de vista van ene Fernando Morientes. In de 31ste minuut schoof de bij Real Madrid op een zijspoor belande spits bij een vrije trap van linkspoot Rothen ongemerkt naar de tweede paal om staalhard binnen te koppen. Het was meteen zijn eerste goal voor zijn nieuwe club. Hij had overigens ook nog een voet in de tweede goal van Monaco, want hij legde die via een één-tweetje panklaar voor Edouard Cissé.

Marseille kon van zijn kant niet op tegen het oppermachtige Real Madrid maar lijkt toch vertrouwen te scheppen in het feit dat het twee keer kon scoren in het Santiago Bernabeustadion. Dat Lyon met het kleinste verschil won tegen Anderlecht – een strafschop waarvan zelfs Sydney Gouvou, die tegen Daniel Zitka opbotste, zei dat het er onmogelijk één kon zijn – is ondertussen genoegzaam bekend. Giovane Elber lijkt zich nog niet echt aan zijn nieuwe club en zijn nieuwe omgeving te hebben aangepast. Maar lang zal dat wellicht niet meer duren. Ondertussen blijken ook de middenvelders van Lyon naar het voorbeeld van Vikash Dhorasoo in staat om voor heel wat gevaar te zorgen. (PB)

MARSEILLE zorgde voor tevreden gezichten bij televisiezender TF1. Die noteerde immers liefst 9,4 miljoen kijkers voor de ChampionsLeaguewedstrijd van OM tegen Real Madrid. EURO 2004 : tijdens de eindronde zal de Franse nationale ploeg worden gekleed door onze landgenoot Olivier Strelli. LUIS FERNANDEZ heeft een aanbieding op zak om bondscoach te worden van Marokko. JEAN-PIERRE PAPIN trainde puur voor de fun nog eens mee met de eerste ploeg van AJ Auxerre. (PB)

TOPSCHUTTERS : 1. Niang (Straatsburg) 5 goals ; 2. Bamogo (Montpellier), Ljuboja (Straatsburg), Manchev (Rijsel), Cissé (Auxerre) 4 goals.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content