Zijn de kracht, de verfijnde weergave en de 4G-connectiviteit van de New iPad voldoende om zijn voorganger te doen vergeten? Een poging tot antwoord.

De naamgeving van Apple is soms misleidend. Zo misleidend zelfs dat media en potentiële kopers steevast van de iPad 3 spreken wanneer het over het nieuwste hebbeding van de Californische goudmachine gaat. Apple doopte zijn nieuwste telg nochtans NewiPad. Het kan een detail lijken voor velen, maar het is typisch Apple. En laat ons eerlijk zijn: er is geen Androidtablet – denk maar aan de Samsungs en Toshiba’s van deze wereld – zo gebruiksvriendelijk als de iPad. Net zoals bij de iPhone 4S het geval was, zullen de Applefanatici zich ook voor de New iPad naar de winkel haasten. Ook al is er dan weinig tot geen verschil qua design met de iPad 2 te merken.

In de 16 Gb-versie (wifi zonder 3G) is de meerkost van tachtig euro in vergelijking met de iPad 2 – die inmiddels tot 399 euro is verlaagd – zeker te rechtvaardigen, en wel dankzij de verbeterde prestaties. Ondanks de viervoudige processor en 1 Gb RAM-geheugen valt het verschil tussen de New iPad en zijn voorganger evenwel niet meteen op. Wanneer we de demo van Epic Citadel even laten draaien, zien we geen verschil tussen beide iPads. Het is pas wanneer we QJuliaHD, een app voor het retoucheren van foto’s, in gang zetten dat we merken dat het laden van de beelden merkelijk sneller gaat op de New iPad.

Pawamark leert ons dan weer dat het spel van de schaduwen op het 3D-decor dubbel zo goed uitkomt. Maar, toegegeven, dat is vooral een feature voor de echte Applefanaten. Het is eigenlijk gewoon nog een paar maanden wachten tot de 3D-games uitkomen en we aan de hand daarvan helemaal kunnen ontdekken waartoe de New iPad in staat is. Hetzelfde geldt voor de 4G-connectiviteit, die in België nog in een testfase zit.

In afwachting daarvan kunnen we alvast genieten van de verbeterde prestaties van het touchscreen. Genieten is het vooral van de 2048×1536 pixels – hetzij een miljoen pixels meer dan een HD-televisie – en de levendige kleuren dankzij een betere saturatie. Een opvallende conclusie wanneer we de kleine iPad naast de grote HD-televisie plaatsen. Met een APN van vijf miljoen pixels levert de New iPad een nieuwe krachttoer af. Al is de grootste krachttoer misschien wel dat de New iPad ons de afwezigheid van Siri, het wel erg dictatoriale systeem van Apple, het nog steeds negeren van Flashplayer en de dure App Store volkomen doet vergeten. En dat allemaal dankzij dat hippe design en die niet te evenaren gebruiksvriendelijkheid.

DOOR MICHI-HIRO TAMAÏ

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content