De negenvoudige wereldkampioen trialbike nam deel aan de Red Bull Cavemen Challenge in de grotten van Han, een sprinttriatlon waarin hij het moest opnemen tegen olympische atleten uit verschillende disciplines.

9:00

Ik word wakker in de chalet die Red Bull geboekt heeft op wandelafstand van de grotten en voel me betrekkelijk fris. Het ontbijt is redelijk basic. Na het ontbijt leg ik me nog even in de zetel want ik wil zo veel mogelijk rusten.

11:00

Op naar de grotten, waar iedereen al de volledige ochtend aan het trainen is. Ik train vandaag niet, omdat ik gisteren op vraag van Red Bull aanwezig moest zijn voor foto’s en dus alles al eens heb kunnen uittesten.

12:00

Iedereen eet spaghetti maar ik heb mijn eigen boterhammen mee, glutenvrij. Ik zit buiten op het terras te genieten van de aangename temperatuur.

13:00

Briefing over het wedstrijdreglement. Het is niet zo moeilijk. Zo snel mogelijk fietsen, lopen en dan peddelen alsof je leven ervan afhangt…

13:30

Start van de eerste heat, maar aangezien ik in groep vijf zit, zal het nog anderhalf uur duren vooraleer het mijn beurt is.

14:30

Ik begin op te warmen. Eerst wat losmaakoefeningen om dan over te gaan tot enkele trial moves op mijn normale mountainbike. Hierna een paar zeer intensieve sprintjes, kwestie van mijn lichaam wat te laten wennen aan wat komen gaat.

15:00

Mijn beurt. In de eerste bocht moet ik al meteen corrigeren want de vloer is spekglad en ik wil in mijn discipline zo veel mogelijk tijd winnen. Ik kom de smalle kloof uit, spring cyclocrossgewijs van de fiets en zet het op een lopen. Enkele haarspeldbochten omhoog, daarna de trappen af en dan stopt mijn tijd gedurende één minuut zodat ik de tijd krijg om een reddingsvest en klimgordel aan te trekken voor de death ride. Op de ‘Go!” spring ik van de klif naar het ponton, wip in de kajak en peddel als een maniak naar buiten. Ik heb voorlopig de vijfde tijd, ex aequo met Hans Meersmans, meervoudig Belgisch kampioen kajak. De vier atleten voor mij zijn tevens kajakkers, dus ik weet wat me te doen staat in heat twee. Nog sneller fietsen, lopen en vooral kajakken.

17:00

Heat twee. Alles gaat vlot totdat ik iets te ijverig de kajak in spring. De boot begint plots agressief van links naar rechts te slingeren. Ik lijk wel een boei bij 8 beaufort. Daar lig ik dan, in het ijskoude water. Gelukkig was mijn eerste heat goed genoeg om me te plaatsen bij de acht finalisten.

Even warme kledij aangetrokken, nog even gecheckt of ik er echt wel bij ben en dan terug de grot in voor de grote finale.

In de finale heb ik nog vier seconden van mijn tijd afgedaan, geen podiumplaats maar wel een superdag!

Nadien nog even blijven hangen met de mensen van de productie en Red Bull alvorens naar de chalet te trekken.

DOOR IGGY VAN DAMME

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content