Nadat hij dat voor de winterstop al eens deed, schroefde Ivan De Witte, voorzitter van AA Gent, na de bekeruitschakeling op Standard de druk op Georges Leekens nog eens aan door te wijzen op de verantwoordelijkheden op én naast het veld. Georges Leekens is blijkbaar een trainer die druk moet voelen om te presteren. “Zo zou ik het niet durven zeggen, want zo zie ik het niet”, antwoordt Ivan De Witte. “Ik kon gewoon moeilijk aanvaarden dat we een 1-2-voorsprong uit handen gaven. Ik vind dat dat niet kan met de maturiteit die we hebben en de tactische sturing die er zou moeten zijn. Daarom moeten we niet altijd naar de scheidsrechter wijzen, maar ook naar onszelf kijken.”

Eind april, zegt Ivan De Witte, moet Gent zijn spreekwoordelijke huiswerk voor de uitbouw van de ploeg voor volgend seizoen af hebben. Naar de positie van spits gaat daarbij de prioriteit. “We willen vooral geen transfersommen betalen.”

Dus denkt Gent aan het terughalen van de aan respectievelijk Zulte Waregem en Eendracht Aalst uitgeleende Tim Matthijs en Steve De Ridder. “Matthijs komt negentig procent zeker terug en De Ridder sowieso. We hebben ook een aantal scoutingopdrachten achter de rug in de tweede en derde klasse, want spelers die wij nodig hebben, die in België spelen en niet transfervrij zijn, kunnen wij niet halen.”

Geen Salou Ibrahim dus. “Twee, drie jaar geleden hebben we daar de kans toe gehad, hij lag voor het grijpen, maar Vermeulen en Olde Riekerink dachten daar anders over.”

“Van die mentaliteit,” bedenkt de voorzitter terloops, “moeten we trouwens af, dat het bestuur een speler aantrekt en een trainer hem dan niet wil opstellen. Die houding zou moeten verdwijnen : dat trainers zich negatief opstellen tegen spelers die ze zelf niet aangetrokken hebben, alsof ze God zijn. Trainers zijn medewerkers van clubs.” Op termijn komt er ook in Gent een technisch directeur. “En dan is Georges een van de eerste kandidaten.”

Ondertussen rest Gent nauwelijks nog iets om voor te spelen. “Maar er is nog heel veel op komst : er zitten maar drie punten tussen ons en Genk. Sint-Truiden en Beveren komen nog en Club Brugge, maar dat beschouw ik als een aparte wedstrijd. Ik denk dat we het hen dit jaar heel moeilijk gaan maken.”

Bengelde voordien nog het nieuwe stadion als een motiverende wortel voor de club uit, vorige week raakte bekend dat de voltooiing ervan drie maanden later dan gepland zal uitvallen. De voorzitter tilt er niet zwaar aan. “Zó lang is dat nu ook weer niet en elke bouwontwikkelaar weet dat het een normaal verschijnsel is.”

RDG

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content