1 Voor de titel strijden in tweede klasse, is dat beter dan tegen de degradatie vechten in eerste?

“Het is anders. Ik leer weer bij. Als je voor het behoud speelt, kampeer je vaak op je eigen helft, voetbal je tegen ploegen die je domineren en moet je ervoor zorgen dat zij er niet door geraken. Nu zijn wij de dominerende ploeg, die oplossingen moet vinden om de tegenstander uit verband te spelen. Daarom bekijk ik tegenwoordig veel matchen van hoog niveau. Als ik drie wedstrijden van Bayern München bekeken heb, maak ik een analyse, haal ik er bepaalde fases uit en probeer ik die op training na te bootsen. En soms stel je vast dat dat werkt! We worden vaak geconfronteerd met teams die het grote STVV willen kloppen en met twee compacte verdedigingslinies van vier of vijf spelers uitpakken. Het is dan aan ons om die linies te doorbreken. Tot nu toe lukt dat, zelfs beter dan vorig seizoen. Onze jonge ploeg is weer een jaar ouder en heeft dus iets meer ervaring. Grote namen zitten er niet meer bij – we hebben bijvoorbeeld geen Mohamed Aoulad meer die in zijn eentje het verschil kan maken – maar de ploeg is evenwichtiger. Alle posities zijn dubbel bezet. Om onze matchen te winnen moeten we zuiver spelen maar ook dezelfde strijdersmentaliteit hebben als onze tegenstanders. Als je die in tweede klasse niet hebt, ga je nergens geraken. Hoe mooi je spel ook is!”

2 Ga je terug in eerste klasse aan de slag bij STVV of bij een andere club?

“Enkele maanden geleden zou ik gelijk welke aanbieding uit eerste direct aangenomen hebben, zeker omdat er in mijn contract een clausule staat dat ik gratis weg mag. Maar nu er hier iets mogelijk is bij STVV, vind ik dat de situatie anders is. En je moet ook eerlijk zijn: een eersteklasser die met mij contact opneemt, kan bijna niet anders dan een degradatiekandidaat zijn. Zou ik weer die strijd willen aangaan terwijl het hier uitstekend draait in Sint-Truiden? Dat denk ik niet.”

3 Je hebt voor STVV gekozen omdat die club deel uitmaakt van het netwerk van Roland Duchâtelet. Ben je dan niet ontgoocheld dat je nu niet bij Standard zit, waar je naam nochtans circuleerde?

“Ontgoocheld niet, maar ik voel me wel in staat om een club van hoog niveau te trainen, of dat nu Standard is of een andere club uit het netwerk. Ik weet ook dat ik, zolang ik geen resultaten boek, niet in het vizier van de grote clubs zal geraken. Teleurgesteld ben ik dus niet, ongeduldig ben ik wel. Dat heb ik altijd in me gehad. Toen ik bij Anderlecht de U15 trainde, wilde ik naar de beloften. Toen ik videoanalist was bij AA Gent, wilde ik assistent worden. En nu ik T1 ben, wil ik hogerop. Een deel van mij is permanent gefrustreerd, maar ik kan daar wel mee om, hoor! Ik word niet elke ochtend huilend wakker. (lacht) In Sint-Truiden ben ik zelfs heel gelukkig: ik werk als een coach uit eerste klasse, met een professioneel team dat het niveau van eerste klasse heeft. Alleen, zo worden we niet neergezet in de media.”

4 Ben je niet jaloers op Ivan Vukomanovic? “Neen, er is geen rivaliteit tussen ons. Ik vind het trouwens geen verrassende keuze. Hij volgt de lijn van Guy Luzon niet en brengt de groep echt iets bij. Hij was de meest logische keuze.”

5 Voel je je niet eenzaam in jouw generatie trainers?

“Ja, een beetje. De meeste jonge trainers tussen de 34 en de 37 jaar zijn oud-spelers, zoals Besnik Hasi, Ivan Vukomanovic, Arnar Vidarsson en Ivan Leko. Er zijn er niet zo veel met mijn profiel, behalve dan mijn assistent (Chris O’Loughlin, nvdr), die 36 is en geen professionele voetbalcarrière heeft gehad.”

Yannick Ferrera (34) is sinds mei 2013 trainer van STVV, waar hij Guido Brepoels opvolgde. Eerder trainde hij de jeugd van Anderlecht, was hij videoanalist bij AA Gent, assistent van Michel Preud’homme bij Al-Shabab en hoofdcoach van Sporting Charleroi.

DOOR STÉPHANE VANDE VELDE

Yannick Ferrera “Vukomanovic was de meest logische keuze voor Standard. Tussen hem en mij is er geen rivaliteit.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content