Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Liverpool zit in nauwe schoentjes.

Eruit in de (niet belangrijke) ligabeker na strafschoppen tegen vierdeklasser Northampton, en zaterdag ‘slechts’ gelijk tegen Sunderland: het zijn benarde tijden voor Liverpool. De fans beginnen zich te roeren. De bekeruitschakeling ontlokte al publieke excuses van manager Roy Hodgson en zaterdag schaarde Steven Gerrard zich achter het protest van de fans, die spandoeken ophingen waarin ze zich keerden tegen de Amerikaanse eigenaars van de club. Gerrard, die de gelijkmaker scoorde en voor een elleboogstoot geen rood maar geel kreeg, groette ostentatief het protesterende deel van de Kop. Eerder op de week gaf Gerrard al toe dat door de gemiste start dit seizoen een vierde plaats het hoogst haalbare is.

De fans hebben gelijk met hun kritiek, probeert Hodgson het sportieve falen van zich af te schuiven. Vorig seizoen eindigde Liverpool slechts als zevende, nu staat het zestiende. Omdat sportief succes uitblijft, worden voortdurend geruchten over het vertrek van boegbeelden als Torres of Gerrard de wereld in gestuurd. Opvallend: Torres maakte dit seizoen nog maar een goaltje, Ngog zit al aan zeven.

Liverpool FC, built by Shanks (Bill Shankly), broke by Yanks. De eigenaars Hicks en Gillett kunnen niet veel goeds meer doen in de havenstad. Dat heeft te maken met hun overname in 2007. Om hun inbreng te financieren ging het duo bij de bank haast 200 miljoen euro lenen. De club zadelden ze op met de terugbetaling van die lening. Gevolg: van de 330 miljoen euro schuld die de Reds nu torsen, ligt intussen bijna 280 miljoen euro bij de Royal Bank of Scotland, die op 15 oktober alle leningen kan opeisen. De club probeert zo goed mogelijk alles af te lossen, maar dat is allemaal geld dat de Reds niet in de ploeg kunnen investeren.

Gebeurt die aflossing niet, dan kan de bank, voor 84 procent in handen van de overheid, in principe het failliet van de ploeg eisen. Dat is echter hoogst onwaarschijnlijk. Waarschijnlijker is een verkoop, maar die probeert de club al ruim een jaar rond te krijgen.

De derde ronde van de ligabeker heeft, naast Liverpool, nog andere grote slachtoffers geëist: Newcastle ging met 3-4 winnen op Chelsea. Manchester City verloor uit bij West Brom (2-1), Everton werd na strafschoppen (1-1) gewipt door Brentford. Tottenham verloor de derby van Arsenal met 1-4. Ook Sunderland verloor thuis met 1-2 van West Ham. Tijdens Stoke-Fulham (2-0) werd Moussa Dembélé zwaar aangetrapt in de slotfase. Zijn aantreden voor de Rode Duivels begin oktober is in gevaar.

Alex Ferguson liet vorige week de ligabeker aan zich voorbijgaan (Man. United won met 2-5 bij Scunthorpe) om Valencia, de Europese tegenstander van deze week, te scouten. Het was sinds zijn aantreden in 1986 (24 seizoenen) pas de derde (!) wedstrijd van United die Ferguson miste. United won de twee voorbije edities van de ligabeker en ontkende dat de afwezigheid van de hoofdcoach betekende dat de club deze trofee niet ernstig nam.

Titus Bramble, ploegmaat van Simon Mignolet, werd even opgepakt en na ondervraging op borg weer vrijgelaten na een incident met een vrouw in een hotel in Newcastle. Bramble werd beschuldigd van verkrachting, maar ontkent.

Cesc Fábregas zal drie weken out zijn met de hamstringblessure die zijn doelpunt tegen Sunderland hem kostte.

Geen Jelle Van Damme bij Wolves tegen Aston Villa, hij is geblesseerd. Ook andere Belgen keken toe: Dembélé en Vermaelen zijn eveneens out met een blessure. Fellaini speelde 90 minuten, maar hij is dan weer hekkensluiter met Everton. Mignolet slikte alweer de vreemdste goal van de speeldag. Bij Man. City in de topper tegen Chelsea stonden twee Belgen in de basis: Vincent Kompany en Dedryk Boyata, nog steeds maar 19.

PETER T’KINT

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content