De jonge Chinees van Cercle rechtvaardigde zijn basisplaats met een eerste doelpunt.

Zijn invalbeurt tegen Lierse ontlokte aan zijn trainer de quote dat hij dingen kan die zelfs Mbark Boussoufa niet kan. Wat Boussoufa (1 meter 67) wellicht niet had gekund, is de bal binnenkoppen die Yang Wang (1 meter 91) vier dagen later in de Cofidis Cup tegen GBA binnenkopte. Maar waar Bob Peeters op doelde, was op het buitengewone snellevoetenwerk dat hij op training soms van zijn jonge Chinees ziet.

Assistent-trainer Ronny Desmedt was erbij toen Wang twee jaar geleden met succes kwam testen bij Cercle. “Hij kan een man passeren en een goede center geven”, zegt hij. “Zijn acties leiden nu al vaker tot een doelpoging. Op training begint hij meer goals te maken, niet op kracht maar op gevoel. Sommige ervan verraden dat hij echt iets heeft. Hij is een jongen met talent en een nog grote progressiemarge.” Wang moet tactisch nog beter worden en assertiever worden in de duels. “Het gaat vooral om de juiste keuzes maken: hoe hoog moet ik staan, moet ik langer open blijven? Iedereen kan ondertussen met hem converseren, maar corrigeren tijdens de wedstrijd is nog iets anders. Dan moet het metéén gebeuren. Eens hij de taal nog beter zal beheersen, zal hij die richtlijnen sneller oppikken en een hoger rendement halen. Hij moet ook nog wat wennen aan het Belgisch voetbal, waarin fysieke duels toch heel belangrijk zijn. Hoe vaak lees je niet dat trainers zeggen dat ze verloren omdat er te weinig duels werden gewonnen? Hij leert het wel. Als je vier keer tegen de grond gaat, zal je je de vijfde keer sowieso anders opstellen. Ik vind dat hij soms ook nog te simpel wordt uitgespeeld als hij druk moet zetten.

“Als je zo’n jongen uit China aantrekt, weet je dat je geduld zult moeten opbrengen”, besluit Desmedt. “Dat doen we, ook omdat hij enorm gemotiveerd is om te slagen. Binnen twee jaar zal hij veel beter aanvoelen wanneer er wat moet gebeuren. Dan zal hij al zijn mogelijkheden optimaal gebruiken en zullen wij met een heel goede speler zitten. Ik ben ervan overtuigd dat Cercle nog veel plezier aan hem zal beleven.”

Eind juni loopt het contract van Wang (21) bij Cercle af. “Of ik hier ook volgend seizoen aan de slag blijf, weet ik op dit moment niet”, sprak hij vorige week in Het Laatste Nieuws. “De besprekingen moeten nog aangevat worden.” Het is merkwaardig voor een speler die openlijk door de hoofdcoach werd geprezen. Maar volgens managing director Ivan Vandamme bevat het aflopend contract een optie van een jaar. “Die zullen we in elk geval lichten”, zegt hij. “Dan zullen we bekijken in hoeverre we zijn contract eventueel gaan openbreken.”

DOOR CHRISTIAN VANDENABEELE

“Op training begint hij meer goals te maken.” Ronny Desmedt

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content