S lavo Muslin liet een goede indruk achter in Lokeren, waar hij zonder uitzondering iedereen voor zich won. Zonder onderscheid waardeerden ze er allen zijn kwaliteiten als trainer én als mens. Slim als geen ander voelde hij perfect aan wat eenieder verlangde en speelde daarop in. Bedwelmd door zoveel wierook voelt niemand zich nu door de trainer in de steek gelaten. Voorzitter Roger Lambrecht neemt dan ook in stijl afscheid, hoewel de trainer eenzijdig zijn contract opzegt. Toen Davy De Beule een paar jaar geleden een soortgelijke beslissing nam, kon hij allesbehalve op zoveel inschikkelijkheid rekenen.

Aan Muslins vertrek verdient Lambrecht evenmin geld, maar de preses hoopt dat de nieuwe werkgever van de Servische trainer met de kerst op Daknam komt shoppen. Lokeren bedong in Muslins contract wel een afkoopclausule, maar die gold enkel voor ploegen uit de Champions League. Lokomotiv Moskou is dat niet, dus moet het ook geen afkoopsom betalen. De clausule toont wel dat Muslin al hoger mikte toen hij in het Waasland zijn handtekening zette.

Mentaal had Muslin al weken eerder afstand genomen van Lokeren. De laatste tijd kwam hij niet meer aan tien trainingsuren per week. Terwijl de trainers naar hartelust biljartten, lazen de spelers rustig de krant. De jongeren konden zich uitleven op playstation, aangekocht op verzoek van de hoofdtrainer. Ook hield Muslin de voorbije weken bij zijn selectie zelfs rekening met de wensen van de sportief verantwoordelijken.

Aanvankelijk deed hij dat niet. Heel lang benadrukte hij dat hij geen man was van compromissen. Maar toen hij begreep dat Lokeren hem in zijn ambities niet zou volgen, besloot hij van lucht te veranderen. Op Daknam krijgt een trainer altijd verzoeknummers toegestopt vanuit de entourage. Met een beleid dat volledig is afgestemd op handel in buitenlandse voetballers wordt van een trainer verwacht dat hij rekening houdt met de marktwaarde van die spelers. Om de aanvoer van import en de kans op export op peil te houden, moeten de lijntjes met de bevriende makelaars immers verzorgd blijven.

Voor de kerst wil Roger Lambrecht een nieuwe trainer. Aimé Anthuenis kent het huis, maar staat bekend als iemand die resoluut zijn eigen weg gaat. Evenmin als Muslin houdt hij van compromissen. Dat zou wel eens kunnen botsen met de belangen van de bevriende makelaars die graag hun nieuwe spelerswaar op Daknam willen presenteren.

GF

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content