Miskoop Zlatan Ibrahimovic besliste voor Ajax de Amstel Cup met een Golden Goal en bezorgde de Amsterdammers hun vijftiende bekerwinst.

Treurnis en woede om het missen van een unieke kans op winst van de Amstel Cup. FC Utrecht had de beker al bijna in handen, maar liet zich in blessuretijd van de tweede helft in de luren leggen door Wamberto. Toen dan ook nog Zlatan Ibrahimovic de Golden Goal aantekende en voor de 2-3-eindcijfers zorgde, was de dubieuze rol van het arbitrale trio het gespreksonderwerp van de avond. De ploeg van Tom Van Mol, Stefaan Tanghe en Stijn Vreven mocht zich met reden beklagen.

Vooral de late 2-2-gelijkmaker van de oud-speler van Seraing en Standard zorgde voor ontstemtenis bij FC Utrecht. Tv-beelden wezen uit de kwieke Braziliaanse vleugelaanvaller circa twee meter buitenspel stond bij het binnentikken van de voorzet van Andy van der Meyde. Groot geluk voor Ajax was dat de assistent van scheidsrechter René Temmink dit niet had opgemerkt.

Het was niet het enige omstreden moment in de Nederlandse bekerfinale. Ook de manier waarop FC Utrecht de 2-1-voorsprong pakte, was dubieus. Tanghe probeerde in te koppen na een verre inworp van Vreven, maar door een duwtje van André Bergd[{oslash}]lmo in zijn rug ging de oud-spelmaker van KV Kortrijk en Moeskroen heel gewillig onderuit. Tot grote verbazing ging de bal op de stip, een zeer zware straf. Igor Gluscevic verzilverde met de glimlach het aangeboden geschenk.

De Utrechtse voorsprong was op dat moment verdiend. Ajax kende dan wel een probleemloze eerste helft, die werd bekroond met een treffer van Ahmed Hossam. Mido kopte binnen op fraai aangeven van Hatem Trabelsi. Maar na die matige eerste 45 minuten veroorzaakte de Finse invaller Paulus Roiha voor veel onrust in de Ajax-defensie. Nadat Bergd[{oslash}]lmo een inworp niet goed wegwerkte, schoot Gluscevic binnen.

Maar Ajax toonde opnieuw zijn mentale veerkracht, een kwaliteit die ze terugvonden sinds de komst van Ronald Koeman als trainer. Met een dubbel in zijn eerste seizoen kan de oud-international alleszins terugblikken op een uitermate geslaagd seizoen. Hij zorgde voor een primeur in de Nederlandse voetbalgeschiedenis, door als speler en trainer dit huzarenstukje te realiseren.

Verliezend trainer Frans Adelaar baalde zwaar na afloop van de eindstrijd. Op SBS6 uitte hij luidop zijn ongenoegen. “Tot dertig seconden voor het laatste fluitsignaal sta je in een comfortabele positie. Ik durf niet te zeggen dat we zijn bestolen, maar door die beslissingen van de scheidsrechter hebben we de beker wel verloren. Geloof me maar, dit doet heel erg pijn. We stonden er zo dichtbij. Ik verlies nog liever met 6-0 dan op zo’n schandalige manier de cup te worden ontnomen.” (FV)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content