Vóór de start van het huidige seizoen werd Armin Veh (45) naar voor geschoven als de trainer die het eerst zou worden doorgestuurd, nu is hij met de jonge leeuwen van VfB Stuttgart de sensatie van de Bundesliga. Op amper drie maanden tijd is er zelfs sprake van een heus voetbalwonder, want de Schwaben waren al koploper en volgen nu in het spoor van Schalke 04 en Werder Bremen.

Wat zijn nu de ingrediënten van het huidige succesverhaal ? Eerst en vooral de transferpolitiek van de club, strak gedirigeerd door oud-speler Horst Heldt (36), sinds 1 januari sportief manager, en Veh. De vedetten die werden binnengehaald door Matthias Sammer en Giovanni Trapattoni ( Danijel Ljuboja, Jesper Grönkjaer en Boris Zivkovic) kregen een onvoldoende, met Antonioda Silva, PavelPardo en RobertoHilbert werden onbekende namen maar meer dan degelijke voetballers aangeworven. Veh gebruikt graag het credo “ook verdedigers moeten sterk aan de bal zijn”, waarmee hij de nadruk wil leggen op de opbouw van achteruit en een vlotte balcirculatie.

Maar zijn grootste verdienste is het feit dat Veh voluit de kaart van de jeugd trekt. Mario Gomez (21), Serdar Tasci (19) en Sami Khedira (19) zijn de nieuwe sterren, terwijl ook Thomas Hitzlsperger (24) en Arthur Boka (23, ex-Beveren) momenteel een hoog niveau halen. Veel trainen, is de boodschap. Al vier maanden lang kregen de spelers geen vrije dag, want Veh – die bekendstaat om zijn keiharde discipline en houdt van consequentie – duldt geen verslapping. “Ik wil de spanning hoog houden”, verklaarde hij in Welt am Sonntag.

De werkmethode en dynamiek van Veh, die twee jaar geleden zijn vader bijstond aan zijn sterfbed in zijn gevecht tegen kanker, doet Dieter Hundt, de voorzitter van de raad van beheer, terugdenken aan Felix Magath. In tegenstelling tot bij zijn aanstelling op 10 februari, toen er sprake was van “een overgangsoplossing”, mag hij nu uitkijken naar een contractverlenging en loonsverhoging als bekroning voor zijn goede werk. “Hij zorgt voor herkenbaarheid. We spelen fris aanvallend voetbal. Dat is duidelijk de handtekening van het duo Veh-Heldt.” Sinds 2000 lag Magath aan de basis van de ontwikkeling van Kevin Kuranyi, Andreas Hinkel en Alexander Hleb en leidde hij de ploeg naar de Champions League. Het enige nadeel van het huidige succes is dat de tribunes van het Gottlieb-Daimler Stadion worden bevolkt door scouts van buitenlandse topclubs. “Die komen niet voor Armin en mij”, weet Heldt, die zijn jonge talent probeert te paaien met langdurige overeenkomsten.

Na de 1-0-zege tegen VfL Wolfsburg kondigde Bert van Marwijk (54), de fel geplaagde Nederlandse trainer van Borussia Dortmund, aan dat hij bezig is aan zijn laatste seizoen, ondanks een contract tot 2008. Thomas von Heesen (Arminia Bielefeld) wordt zo goed als zeker zijn opvolger.

Maar liefst negenduizend fans woonden bij FC Keulen de eerste training bij van Christoph Daum (53). De trainer besliste dan maar om de volgende vijf oefensessies achter gesloten deuren te laten plaatsvinden.

Thomas Doll, de onfortuinlijke trainer van Hamburg, is weer twee spelers voor langere tijd kwijt. Middenvelder Mario Fillinger (22) scheurde de meniscus in zijn linkerknie, de Zwitserse international Raphaël Wicky (29) is door een kuitoperatie minstens vijf weken buiten strijd.

Op 87-jarige leeftijd overleed in München de Oostenrijker Max Merkel. De oud-speler van Rapid Wenen vierde successen met 1860 München (1966) en FC Nürnberg (1968) met een kampioenschap. In 1973 leidde hij Atlético Madrid naar de titel. De laatste jaren maakte Merkel vooral naam met stevige columns in sensatieblad Bild.

De Macedonische verdediger Aleksandar Vasoski (27) vestigde een nieuw record. In negen duels voor Eintracht Frankfurt, binnen een tijdsbestek van amper 82 dagen, haalde hij drie keer het einde niet vanwege een rode kaart. Opvallend is dat het in alle gevallen een uitwedstrijd van zijn ploeg betrof. Ondertussen zit trainer Friedhelm Funkel met een spitsenprobleem. Na Michael Thurk viel ook Ioannis Amanatidis (enkel) geblesseerd uit. Naohiro Takahara is de enige spits die overblijft.

FV

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content