Een mix van Afrikaanse dynamiek en Belgische onverzettelijkheid. Daarmee hoopt de Kameroense spits Aloys Nong met YR KV Mechelen dit seizoen definitief te overtuigen. ‘Hij heeft alles van een moderne spits.’

Het was niet toevallig dat Hein Vanhaezebrouck, de nieuwe trainer van RC Genk, Aloys Nong (24) bij een peiling naar voren schoof als mogelijke revelatie voor dit seizoen. De West-Vlaming werkte immers in het seizoen 2006/07, weliswaar in tweede klasse, samen met de Kameroener. Met resultaat, want Nong scoorde in 23 duels maar liefst 14 keer. Dan beschik je als spits duidelijk over een zekere potentie. Is de opvolger van Björn Vleminckx bij YR KV Mechelen klaar voor de definitieve doorbraak?

De ontdekker: Henri Depireux

“Ik vond hem in de Kadji Sport Academy van Douala en bracht hem mee naar België. Eerst bij FC Luik, later bij Visé. Vergeet niet dat hij amper zestien jaar was. Vooral zijn snelheid viel me op. Echt een verschroeiende demarrage in de eerste meters. Elke wedstrijd slaagde hij erin minstens drie tot vier keer kansen voor zichzelf te creëren. Hij is een instinctvoetballer die altijd de kortste weg naar doel zoekt. Alleen had Aloys het in het begin heel moeilijk met het omzetten van de kansen in doelpunten. Ik besloot hem een tip te geven. Zoek niet te vaak naar je rechtervoet, waar je in principe altijd mee naar doel trapt, maar gebruik ook eens op gevoel je linker. Mijn invloed hielp, want Aloys werd een betere voetballer én ook een afwerker voor doel. ( lacht) Maar hij weet ook dat ik zijn kopspel dramatisch blijf vinden.

“Het kan misschien vreemd klinken, maar Aloys is van hetzelfde kaliber als Samuel Eto’o. Even vinnig, fysiek heel sterk maar ook heel vastberaden inzake carrièreplanning.

“Voor mij blijft Aloys een 9,5: een aanvaller die moet kunnen opereren in de buurt van een forse targetman. Zijn beweeglijkheid, die wervelende heupbewegingen en die startsnelheid, daarmee kan hij elke verdediger in de wind zetten. Dat blijft fenomenaal.

“Hij heeft persoonlijkheid, durft te zeggen waar het op staat als bepaalde zaken hem niet bevallen. Maar hij is ook een gevoelige jongen, die vaak terugdenkt aan wat hij in zijn thuisland beleefde. Zijn respect voor de mensen die hem hielpen, is bijzonder groot. Een heel loyale gast. Hij zal er wel komen!”

De tweede vader: Dominique Fanara

“Ik was lang gerechtigd correspondent van FC Luik. Met Victor Ikpeba hadden we een positieve ervaring met het plaatsen van een jonge Afrikaan bij een gastgezin. Voor Aloys vonden we geen aanvaardbare familie. Mijn bureauruimte werd dan maar omgetoverd tot gastenkamer, met tv en computer. Aloys werd de grote broer van onze zoon Luca, ondanks het verschil van acht jaar. Ik fungeerde ook een beetje als vervangpapa, Aloys verloor zijn echte vader op vrij jonge leeftijd. Ik bracht hem wat Belgische normen en waarden bij: zelfdiscipline, altijd op tijd komen, respect voor de ouderen, de avond voor de wedstrijd niet uitgaan enz.

“Zijn grote voorbeeld was Nicolas Anelka. Hij vertelde me dat hij ooit eens voor een Franse club wil spelen. Ik ben ervan overtuigd dat Aloys dat nog zal realiseren, want zijn doorzettingsvermogen is onnavolgbaar. ( grijnst) Mocht het dan nog PSG zijn, dan wordt hij helemaal gek.

“Het talent van Aloys komt nu gelukkig boven water. Hij denkt duidelijk stapsgewijs. Alleen moet Aloys opletten dat hij zich niet laat leiden door de verkeerde makelaars, want emo-tioneel en mentaal blijft hij toch steun nodig hebben. Als hij dit seizoen al het goede van het competitiebegin kan bevestigen, vooral die onvoorspelbaarheid met zijn dribbels, dan zal het volgens mij niet lang duren vooraleer Standard aan de deur zal kloppen. Met zijn speelstijl moet hij met een spelmaker als Steven Defour in zijn rug, die hem kan voeden met goede passes, kunnen ontploffen.

“De motivatie van Aloys om te slagen is heel groot. Hij kwam naar Europa met enkel een trainingstenue en een paar schoenen. Hij moest helemaal zelf zijn weg zoeken. Hij is aardig op weg om te slagen. Aloys verdient op de een of andere manier een beloning. Hij zocht en vond stabiliteit. Zijn vriendin Cécile is zwanger van een zoontje Emmanuel. Hij wordt geboren in november. Hopelijk is dat het begin van vele andere gloriemomenten.”

De analist: Wim De Coninck

“Nong past heel goed bij KV Mechelen, door zijn ongelofelijke onverzettelijkheid, duelkracht, doelgerichtheid en vechtlust. Het is een harde werker, hé. Hij moet eerst een duel winnen vooraleer hij zich lekker voelt. Je merkt ook dat hij veelal contact zoekt met de tegenstander en heel slim overtredingen uitlokt. Een woelwater met torinstinct.

“Hij speelt altijd zijn eigen wedstrijd, Nong is iemand voor in de schotlinie vooraan. Een alles-of-niksvoetballer bij momenten. Vleminckx was sterker met het hoofd en speelde ook iets uitgekookter. Dat is de stap die Nong de komende maanden moet maken. Het is allemaal nog iets te onstuimig. Maar in zijn geval is dat een kwaliteit. Je ziet dat aan zijn afwerking: veelal tegen honderd procent, nooit de echte finesse. Een echte spits. Alle fysieke capaciteiten van een Afrikaan, dat springveerachtige, heeft hij alleszins. De ideale vervanger van Vleminckx.”

De technisch directeur: Fi Vanhoof

“Aloys is gewoon een heel goede voetballer: zijn individuele acties, die snelheid, dat scorend vermogen. Hij werd ook steviger in de duels. Zijn ontwikkeling is nog niet ten einde, want dat lichaam gaat zienderogen vooruit. Aloys heeft alles van een moderne spits. Bovendien is hij bijzonder polyvalent: je kunt hem centraal, rechts of achter de diepste aanvaller plaatsen.

“Wij wisten al langer dat hij alleen voorin oorlog kan maken. Centraal vind ik Aloys nog altijd op zijn best. Want hij heeft de ballen graag in de diepte, om dan met een acceleratie de centrale verdedigers te verrassen.

“Je merkt nu ook dat Aloys geen vakantie nam en fysiek veel sterker voor de dag komt. Dagelijks trok hij naar Leuven voor specifieke krachtoefeningen. Hij wilde absoluut topfit aan de voorbereiding beginnen, want zijn verwachtingen liggen hoog.

“In de omgang is Aloys heel aangenaam. Heel zelfbewust, iemand die perfect zijn kwaliteiten en gebreken kan inschatten. Bij de Afrikanen in onze kern bestaat er qua belangrijkheid een soort hiërarchie. Hij is dé patron. Zeker geen zwever, maar wel een leiderstype. Niet met de grote woorden, maar eerst met daden. Ik merk ook dat hij de jongere spelers goed begeleidt. Qua mentaliteit en professionele ingesteldheid een geschenk voor iedere coach.”

door frédéric vanheule

Zijn doorzettingsvermogen is onnavolgbaar. Dominique Fanara

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content