Woensdag 10/11

Kris Hermans blijft staan met zijn gemiddelde van zeven op tien na twee wedstrijden. Waarvan één (La Louvière-Beerschot) een vijf opleverde, en ipso facto de tweede (Bergen-Lokeren) een negen. Nooit gebeurd in de geschiedenis van Sport/Voetbal Magazine, dat zich ofwel heeft vergist, maar het niet durft toegeven, ofwel het grootste Belgische fluitenierstalent sinds John Langenus heeft ontdekt. Voor de eerste stelling pleit het gezond verstand, voor de tweede de geschiedenis.

Want wij zijn het eens gaan opzoeken : Hermans debuteerde in eerste klasse op 19 januari 2003 tijdens Bergen-Beveren. Toevallig ook in Bergen. Hij was nog geen 27 jaar en zou de jongste ref ooit in eerste klasse zijn geweest, al moet je met dat soort beweringen opletten. Helaas is Jos Van Landeghem er niet meer om de bewijzen zwart op wit op tafel te leggen, maar in de sport is zowat alles al ooit gebeurd, er is altijd iemand geweest die nóg jonger of ouder was, nóg beter of slechter deed, nóg meer of minder kon.

Hoe dan ook : zo jong in eerste wijst op een natuurtalent. Maar voorzichtigheid is geboden, want wat vertelde onze beruchte tabel vorig seizoen over hem ? Vijf matchen gefloten en 5,8 op 10 als gemiddelde. Bijna zo weinig als Frank De Bleeckere. We zullen niet al te precies worden, maar Hermans was bij de slechtste vijf arbiters in de eindstand. Dat is al een ander verhaal, niet ?

Gravend in het verleden dook trouwens plotseling de match AA Gent-Charleroi van vorig seizoen op. Daarin duwde Hermans niet minder dan drie Zebra’s een rode kaart onder de neus, nadat hij ook al zeven keer geel had getrokken. Die drie waren Mahamoudou Kéré, doelman Bertrand Lacquait en Ibrahim Kargbo. Drie brave jongens, echt waar. Vooral die Kéré is veeleer timide. Wij spreken met kennis van zaken, want wij hebben Sporting Charleroi vorig seizoen meer gevolgd dan ons aangenaam was.

Onze conclusie : die negen op tien voor Bergen-Lokeren was een drukfout, een vergissing of een bewuste daad van rebellie van de betrokken S/VM-controleur. Zijn de vergoedingen niet hoog genoeg ? Is er te weinig respect voor het moeilijke werk ? Zijn de controleurs vergeten toen de uitnodigingen voor het redactiefeestje werden verstuurd ? Wij houden het voor u in de gaten. En bij de volgende match die Hermans in eerste fluit, zit uw Scout in de tribune. Hij is gewaarschuwd.

Donderdag 11/11

In maart volgend jaar bestaat Sport Magazine, thans Sport/Voetbal Magazine geheten, vijfentwintig jaar. Dat zal weer aanleiding geven tot tal van uitspattingen, vrezen wij, en wij beginnen hier alvast de festiviteiten met een quiz. Een nieuwe serie, zeg maar, want op dat gebied is het de jongste tijd een beetje stilletjes geworden. Vraag één : ‘Wie heeft in 25 jaar S/VM als allerenige de uitdrukking “Woa, mjammie” in een artikel gebruikt ?’ Wij herhalen : “Woa, mjammie !”

Begin maar te grasduinen in al uw oude nummers. Een kleine tip, het was als besluit van de zin : “Een broodje met zalmsalade of preparé, een martino, chop choy met scampi’s, frietjes met andalousesaus, een bickyburger, salami, hesp, gruyèrekaas, pesto, moekes overheerlijke konijn met appelmoes, paardenbiefstuk, mosseltjes, hespenrolletjes in kaassaus.”

Toe, denk eens goed na. De auteur/auteuse van het stuk woont tijdelijk aan de zee. De Zwarte. (“Kebap, iahmacun, sütlaç.”)

Zaterdag 13/11

Groot nieuws ! Kim Clijsters (21) gaat niet trouwen met Jan Peeters (70), zoals wij vorige week verkeerdelijk hebben gemeld, en evenmin met Emile Mpenza (14) zoals wij de week dáárvoor uit nochtans goede bron hadden vernomen, maar met Herman Brusselmans (47). Karel Vertongen (133), de dolende ridder van de KBVB die een groot fan is van de boeken van Brusselmans, heeft de twee jonge mensen bij elkaar gebracht. Dat Kim nog een hondje heeft (Beauty) en Herman niet meer (wijlen Woody), heeft de laatste twijfel weggenomen. Het feest, en dat was wél juist in ons bericht, heeft plaats in Hamme. Waar het voor Herman allemaal begonnen is.

door Koen Meulenaere

‘Woa, mjammie !’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content