Manager Luc Verhalle omschrijft zichzelf als ‘de Antoine Vanhove van Witgoor Dessel’. Zijn rolmodel is niet lukraak gekozen, want Verhalle is een volbloed Bruggeling. Hij verhuisde mee met zijn dochter Leen toen die West-Vlaanderen inruilde voor de Kempen. Daar had ze een goede reden voor, want haar man is niemand minder dan Patrick Goots, Kempenzoon bij uitstek. Op 25 maart aanstaande worden de familiebanden in huize Verhalle danig op de proef gesteld. Dan komt concurrent Mol-Wezel met topschutter Goots bij Witgoor op bezoek. “Mijn dochter zal bidden dat het een gelijkspel wordt”, voorspelt Verhalle. “We hebben eerder geprobeerd om Patrick naar onze club te halen, maar Witgoor heeft nu eenmaal zijn financiële grenzen en daardoor is het niet gelukt. Ik begrijp dat, naast familiale zijn er natuurlijk ook commerciële belangen. Maar ik sluit het zeker niet uit dat hij hier over een aantal jaar trainer wordt.”

Witgoor is de kleine broer van Dessel Sport, een vaste klant in de tweede klasse. Verhalle noemt de rivaliteit tussen de beide clubs ongezien. “De tweestrijd Cercle-Club is er niets bij. Je kan je niet inbeelden hoe sterk dat hier leeft.” De beide clubs refereren aan elkaar als ‘die van over De Gracht’. ‘De Gracht’ is een waterloop in het centrum van Dessel, die als een natuurlijke scheidingslijn fungeert tussen het territorium van Witgoor en dat van Dessel Sport. Bij het begin van elk seizoen spelen de beide clubs een vriendenwedstrijd tegen elkaar met als inzet de titel van ‘ploeg van ’t stad’. “We spelen die wedstrijd afwisselend uit en thuis, dus het ene jaar heeft de match bij ons plaats, het andere bij hen”, aldus Verhalle. “Dat zijn heel interessante matchen, want heel Dessel is dan van de partij. We hebben de voorbije jaren een aantal keer kunnen winnen, maar in de editie van dit seizoen moesten we ons gewonnen geven. Voor mij zou het ideale scenario zijn dat zij degraderen en wij een reeks stijgen, dan hebben we elk jaar ook in de competitie twee derby’s. De rivaliteit is nochtans louter sportief, het is een gezonde concurrentie. We nemen vaak spelers van hen over die net niet goed genoeg zijn om het in tweede waar te maken.”

De wensdroom van Verhalle zit er niet direct aan te komen. Momenteel vecht Witgoor, genoemd naar de wijk waarin het stadion ligt, in de vierde klasse C voor het behoud. Niet onlogisch, want vorig seizoen speelde de club nog in eerste provinciale. Verhalle herinnert zich de promotie alsof het gisteren was. “De supporters hebben er toen een prachtig feest van gemaakt. Compleet met Bengaals vuur en een autocolonne. Voorlopig is het nog dagdromerij, maar misschien komt het er ook in bevording wel eens van.” S

afdeling: vierde klasse C Ligging: Hameldijk, 2480 Dessel STADION Jef Luytenstadion Opgericht: 1933 (stamnummer 2065) Trainer: Dirk Verbraeken VOORZITTER: Fons Lenaerts AANVOERDER: Jef Claes Prijs pils: 1.4 euro AANTAL SUPPORTERS: 400

volgende week : KVV Heusden – Zolder

JAN-PIETER DE VLIEGER

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content