Zelden kon een assistent-trainerswissel in de Bundesliga op zo veel publiciteit rekenen. De benoeming van de Nederlander Jos Luhukay (43) voor zes maanden als adjunct van Jupp Heynckes (61) bij Borussia Mönchengladbach, de werkgever van onze landgenoten Bernd Thijs, Filip Daems en Wesley Sonck, was dan ook groot nieuws. Vanwege de slechte eerste seizoenshelft van die Fohlen, afgesloten met een zwaar teleurstellende zestiende plaats, hielden veel kenners rekening met een gedwongen vertrek van hoofdcoach Heynckes, die afgelopen weekend tegen Energie Cottbus zijn vijfhonderdste Bundesligaduel beleefde. Vrij verrassend mocht de gewezen succestrainer aanblijven. Het was Uwe Speidel, jarenlang zijn vaste rechterhand, die de teleurstellende resultaten bekocht met een ontslag. “Na een grondige analyse van de laatste zes maanden besloot de clubleiding dat het een nieuwe trainer in de technische staf wilde”, verklaart Luhukay, tot vorig jaar augustus eindverantwoordelijke bij de Duitse tweedeklasser SC Paderborn 07 waar hij samenwerkte met Garry De Graef (32, ex-R. Antwerp FC) en Jerôme Colinet. “Deze mogelijkheid kon ik echt niet laten schieten. Gladbach is een echte Traditionsverein met een prachtige geschiedenis : het stadion is geweldig en de fans leven er echt voor de club. Je had eens moeten zien hoeveel mensen in groenwit shirt er op de eerste training na de winterstop aanwezig waren. Dat ik dan ook nog mag samenwerken met een monument als Heynckes, die successen haalde bij Bayern München, Real Madrid en Benfica, zie ik als een heel grote uitdaging.” Het was technisch directeur Peter Pander die Luhukay benaderde voor zijn nieuwe job. “Heynckes kende ik alleen van televisie”, bekent hij. “In de twee gesprekken die we voerden, viel me op hoe bezeten hij nog altijd is van voetbal. Zijn overtuiging en filosofie ; qua opvatting liggen we dicht bij elkaar.”

Het lijkt er sterk op dat de Nederlander werd aangesteld met het oog op de toekomst. De Duitse media zijn er stellig van overtuigd dat de overgekwalificeerde Luhukay al dan niet op korte termijn Heynckes zal opvolgen als Cheftrainer. Gelet op alle ontwikkelingen lijkt de kans klein dat Heynckes zijn tot 2008 lopende contract uitdient. “De club bevindt zich in een moeilijke situatie”, ervaart ook Luhukay. “Ik ben niet van plan om overmorgen op zijn stoel te zitten. De komende maanden moeten we vooral hard werken om ons te handhaven in de Bundesliga. Van de trainers, we zijn met vier, ben ik slechts een klein onderdeel. Ik kan dat nuchter relativeren.”

Benjamin Lauth (25) maakt het seizoen vol bij VfB Stuttgart. De spits wordt overgenomen van Hamburger SV, waar hij door een opeenvolging van blessures slechts zes keer in actie kwam.

Werder Bremen kan zeker twee maanden geen beroep doen op de Kroatische international Ivan Klasnic (26). De aanvaller, die eerder een blindedarmoperatie onderging, lijdt aan nierinsufficiëntie en ondergaat binnenkort een transplantatie. Verwacht wordt dat hij over twee maanden weer speelklaar is. Als vervanger werd bij Ajax voor 2,5 miljoen euro Markus Rosenberg (24) weggehaald, waar de Zweedse spits op een zijspoor zat.

Raphael Schäfer (27) verruilt aan het einde van het seizoen FC Nürnberg voor VfB Stuttgart, dat circa twee miljoen euro betaalt. De doelman tekende een vierjarig contract en wordt daarmee zo goed als zeker de opvolger van international Timo Hildebrand, die eerder al een contractverlenging weigerde.

Arminia Bielefeld kan op zoek naar een nieuwe trainer, nu Thomas von Heesen de laatste twijfels over zijn aanblijven zelf wegnam. De coach wees het aanbod af om zijn aflopende contract te verlengen. De Albanese international Fatmir Vata (35) verlengde ondertussen zijn overeenkomst tot 2008.

Werner Hackmann, de voorzitter van de Duitse voetbalbond, bezweek afgelopen weekend aan de gevolgen van kanker.

Michael Tarnat (37) blijft nog een seizoen langer bij Hannover 96.

Oud-international Markus Babbel (34, VfB Stuttgart) overweegt te stoppen.

VfL Bochum contracteerde doelman Jaroslav Drobny, die transfervrij wordt overgenomen van Fulham.

FV

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content