Als het van Anderlecht afhangt, bouwt het geen nieuw stadion, maar wordt het huidige uitgebreid. Op 15 januari 2006 staat met de gemeente een vergadering gepland over de bouw van een derde ring (capaciteit : 15.000 toeschouwers) op het Constant Vanden Stockstadion. De totale capaciteit zou daardoor worden opgetrokken naar 40.000 zitjes. In het plan wordt de gemeentelijke Simonetzaal naast het stadion afgebroken en bouwt de club als tegenprestatie een nieuwe gemeentelijke sportzaal in Neerpede. Aan het parkingprobleem rond het Vanden Stockstadion zou deels worden tegemoet gekomen met de bouw van een parkeertoren achter het nabije Bracopsziekenhuis. De uitbreiding zou niet raken aan het Astridpark waarin het stadion ligt.

“Het klopt dat wij het liefst in Anderlecht blijven”, bevestigt clubmanager Herman Van Holsbeeck, zonder verder in detail te treden wegens de gevoeligheid van het dossier. Dat zit momenteel immers in een impasse. Recente uitspraken van voorzitter Roger Vanden Stock dat zijn club eventueel zou uitwijken naar het Koning Boudewijnstadion (in Laken), zijn bij de gemeente Anderlecht in het verkeerde keelgat geschoten. Die koppelt de subsidies van het Brusselse Gewest voor het paarswitte jeugdcentrum in Neerpede, waarvoor zij als brievenbus fungeert, nu aan de belofte van de club dat ze in Anderlecht blijft, en dus niet verhuist. Het nieuwe jeugdcentrum van Sporting moet 12,5 miljoen euro kosten, waarvan de club bereid is 7,5 miljoen voor eigen rekening te nemen.

Ook de politiek speelt het dubbele dossier parten : het Brusselse Gewest draagt een PS-stempel (Franstalige socialisten), burgemeester Jacques Simonet van Anderlecht is MR (Franstalige liberalen). Hij trekt bovendien in 2006 naar de gemeenteraadsverkiezingen met een schepencollege dat niet eensgezind achter het project-Neerpede staat. Anderen wijzen op de overlast die een groter Constant Vanden Stockstadion zal veroorzaken voor de buurtbewoners. Een shuttlesysteem tussen het stadion en stadsrandparkings moet daaraan verhelpen. “De stadionuitbreiding mag niet ten koste gaan van de leefbaarheid van de omgeving”, zegt schepen van Sport André Drouart.

Manager Van Holsbeeck benadrukt dat Anderlecht vooruit wil : “Wij willen investeren,” zegt hij, “niet in het minst omdat je vanaf 2008 een sterrenstadion nodig hebt voor de Champions League”.

JH

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content