Zwitser Stefan Bissegger kroont zich tot Europees kampioen tijdrijden in München

© belga

De 23-jarige Zwitser Stefan Bissegger (EF Education) werd woensdag in Fürstenfeldbruck (München) Europees kampioen tijdrijden. Met Stefan Küng pakte Zwitserland ook het zilver, Küng was 34 honderdsten trager. De Italiaan Filippo Ganna deed acht seconden langer over het 24 kilometer lange parcours en pakte het brons. Rune Herregodts eindigde als twaalfde. Eerder op de dag bezorgde Marlen Reusser Zwitserland ook bij de vrouwen het goud.

De mannen reden net als de vrouwen een parcours van 24 kilometer lang met net na de start een korte klim. Het tweede deel van de wedstrijd liep over vlakkere wegen met minder technische bochten waardoor de renners meer snelheid konden ontwikkelen.

Wereldkampioen Ganna ging pijlsnel van start en zette op de klim meteen de snelste tijd neer. Hij was daar enkele honderdsten sneller dan Bissegger, die aan het tweede tussenpunt de leiding overnam. De Europese kampioen van vorig jaar, Stefan Küng, deed het minder goed en moest aan het eerste tussenpunt al zes seconden toegeven op Ganna.

De eerste richttijd van de Ier Ben Healy werd verpulverd door Bissegger, waarna de strijd om goud helemaal kon losbarsten. Kung was aan het tweede tussenpunt drie seconden sneller dan zijn landgenoot, terwijl Ganna daar 1.8 verloor. Halverwege lag de strijd nog helemaal open met de drie favorieten op minder dan vijf seconden van elkaar. Aan de finish was Bissegger slechts drie tienden sneller dan Kung, die zijn Europese titel dus niet kon verlengen. Ook Ganna beet zijn tanden stuk op de tijd van de Zwitser.

Voor de Belgen verscheen enkel Rune Herregodts aan de start. Hij mikte op een top tien, maar was daarvoor net iets meer dan tien seconden te traag. Na een vlotte start waren de grote motoren als Kung, Bissegger en Ganna in het tweede deel sneller waardoor de Belg meer dan een minuut verloor. Uiteindelijk eindigde Herregodts op 1.38 van Bissegger. Veel andere landgenoten en favorieten zetten deze wedstrijd niet op hun prioriteitenlijst en focussen op andere wedstrijden, zoals de Ronde van Spanje, die vrijdag start.

Partner Content