WK veldrijden: België haalt brons in mixed relay

Frankrijk haalt goud in een millimetersprint. © Belga

België heeft vrijdagnamiddag de bronzen medaille behaald in de mixed relay, de openingswedstrijd van de wereldkampioenschappen veldrijden in het Tsjechische Tabor. Het goud ging na een millimetersprint naar Frankrijk, voor Groot-Brittannië.

Junior Arthur Van den Boer opende voor België de debatten in het Tsjechische veld en wisselde na de openingsronde in een degelijke vijfde positie. Belofte Ward Huybs loodste ons land vervolgens naar de tweede positie, juniore Shanyl De Schoesitter zakte echter weg naar de zevende stek. Julie Brouwers schoof intussen op naar de vijfde plaats en tot slot was het aan de Belgische profs Sanne Cant en Michael Vanthourenhout om de kloof met de top drie te dichten. De Belgische kampioene ging al snel op en over de Verenigde Staten naar de derde plaats en uiteindelijk hield Vanthourenhout die ook vast.

De zege ging naar Frankrijk. Junior Aubin Sparfel hield in de sprint om het goud de Brit Cameron Mason tegen de verwachting in nipt af.

De Mixed Team Relay stond nog maar voor de derde keer op het WK-programma. In 2022 ging het nog om een testrace, vorig jaar won Nederland de eerste officiële editie. België haalde de voorbije twee jaar brons. Oranje besloot zijn titel in Tabor niet te verdedigen, omdat er geen zes geïnteresseerde renners gevonden werden.

(lees verder onder de preview)

‘Hoogst haalbare’

Met een achterstand van zowat een halve minuut op de Britse topper in wording Cameron Mason moest Michael Vanthourenhout vrijdagnamiddag in het Tsjechische Tabor aan de slotronde van de mixed relay beginnen en de Europese kampioen kreeg dat gat niet meer dichtgereden. ‘Een bronzen medaille was het hoogst haalbare’, vertelde Vanthourenhout na afloop aan rechtenhouder Sporza.

Vanwege nachtvorst en dooi tijdens de dag lag het parcours in Tabor er zoals gebruikelijk erg zwaar bij. ‘Ik heb wel nog geprobeerd om dichterbij te komen, maar het parcours is zwaar en de benen liepen snel vol. Verzuring dus en meer dan die derde plaats zat er niet meer in. De rest van de ronde heb ik uitgereden op reserve. Dit is een goeie test voor zondag, want ik weet nu al waar het verschil eventueel gemaakt kan worden’, aldus Michael Vanthourenhout, die finishte op 32 seconden.

Belgisch kampioene Sanne Cant moest als voorlaatste aan de bak en loodste ons land meteen naar de derde plaats. ‘Dit is een hele zware cross, op een lastige ondergrond. Het bolt hier voor geen meter, maar dit was best leuk om te doen. Ik apprecieer het ploeggevoel wel’, aldus Cant, die zaterdag al aan de bak moet bij de vrouwen elite.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content