Wie klopt Vanmarcke?

© Belga
Jonas Creteur
Jonas Creteur Sportredacteur bij Knack.

De Omloop Het Nieuwsblad en Kuurne-Brussel-Kuurne betekenen traditioneel het startschot voor een nieuw klassiek wielerseizoen. Jonas Creteur, wielerspecialist van Sport/Voetbalmagazine, maakt geen geheim van zijn favoriet voor het openingsweekend.

773,7 kilometer, verdeeld over vijf koersdagen in de Ronde van de Algarve, waarvan één tijdrit. Geen enkele favoriet die zaterdag in Gent aan de start van de Omloop Het Nieuwsblad staat met zo weinig competitiekilometers in de benen als Sep Vanmarcke. Ter vergelijking: Tom Boonen heeft er, na de Ronde van Qatar en Oman, net geen duizend meer op de teller (1754).

Een bewuste keuze van de Anzegemnaar om weg te blijven uit de bijzonder intense waaierkoersen in de woestijn en naar Portugal te trekken. Weinigen in het peloton kunnen zich immers zo pijnigen op training en toegroeien naar een topconditie als Vanmarcke.

De drive van de competitie heeft hij, in tegenstelling tot veel renners, daarvoor niet nodig. Liever gaat hij met zijn broer Ken de parcoursen van de voorjaarskoersen minutieus verkennen. Zoals begin februari toen hij op de piste van Roubaix reed, terwijl Boonen en co al in Qatar toefden.

Grote vorm

De vélodrome in Noord-Frankrijk is echter pas voor later. Eerst de Omloop, de koers waar hij drie jaar geleden zijn grote doorbraak beleefde, ook na amper vijf koersdagen. En het vertrouwen in een nieuwe zege is groot. ‘Ik ga niet ontkennen dat ik al goed ben”, aldus Vanmarcke na de parcoursverkenning met de ploeg afgelopen donderdag.

Een dag eerder had hij al drie en een half uur alleen rondgereden in de Vlaamse Ardennen. Maar was hij wel weggebleven van de Haaghoek, de kasseistrook die de renners zaterdag drie keer voorgeschoteld krijgen. Daar staan de persfotografen wist Vanmarcke, niet tuk op extra aandacht.

Verstoppertje spelen probeerde hij ook in de Ronde van Algarve, al verraadde zijn aanwezigheid in een vroege vlucht en vooral een test in de vierde rit, waarin hij bergop verbazend lang meeging met de klassementsrijders, al hoogvorm.

Hoe hoog? Vanmarcke zelf wil er geen percentage op plakken. Zijn trainer, Luc Wante, wel: 95 procent. “En dat is goed genoeg om te winnen.” Want, weet Wante: zijn poulain is sterker dan ooit. Op zijn 26e heeft de Lotto-Jumborenner afgelopen winter weer een grote sprong gemaakt: 0,5 watt per kilo extra duwt Vanmarcke volgens zijn coach nu harder op de pedalen dan vorig jaar. Voor wie niet thuis is in de trainingsleer: dat is véél, zo’n tien procent.

Topfavoriet

Een tikkeltje overdreven of niet: dat Vanmarcke topkandidaat is voor zaterdag, én voor de rest van de kasseiklassiekers, staat buiten kijf. Volgens Wante heeft de West-Vlaming ook extra getraind op explosiviteit, om nog meer zélf de schifting door te voeren op de hellingen en kasseien. En dus niet te moeten wachten op een move van Cancellara en co.

In de Omloop Het Nieuwsblad zullen de omstandigheden daarvoor alleszins ideaal zijn. De wind blaast zaterdag hard vanuit zuidelijke richting, vól in de rug dus richting aankomst in Gent, bovenop misschien een drupje nattigheid in de loop van de namiddag.

Een godsgeschenk voor een aanvaller als Vanmarcke, die (na een eerste aanval op de Taaienberg en later op de Lange Munte?) dan wel de snelle mannen als Alexander Kristoff en Tom Boonen eraf moet fietsen. Al hoeft zelfs dát niet per se, want wie klopte hij drie jaar geleden in de Gentse Overpoortstraat in de sprint? Juist, ja …

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content