Vervecken: ‘Een BK is een kwestie van focussen’

© Image Globe

Erwin Vervecken werd in 2007 wereldkampioen op het parcours van Hooglede-Gits. Dit weekend fungeert hij als cocommentator op 2BE bij de rechtstreekse uitzending van het BK. De ideale man dus om vooruit te blikken op de strijd om de Belgische driekleur.

Op zondag 8 januari vindt in Hooglede-Gits het Belgisch kampioenschap veldrijden plaats. Wordt het een achtste titel voor Sven Nys, een eerste voor Kevin Pauwels of volgt Niels Albert zichzelf op als trotse drager van de tricolore trui? Dat die drie de topfavorieten zijn, daar is ook Erwin Vervecken het mee eens. De drievoudige wereldkampioen veldrijden zal als cocommentator van Jan Dewijngaert fungeren tijdens de rechtstreekse uitzending op 2BE.

“Die drie rijden op hetzelfde niveau”, zegt Vervecken. “Daarachter volgen dan Klaas Vantornout, Bart Wellens en Bart Aernouts. Inzake deelnemersveld is een BK niet zo verschillend van andere crossen, enkel Stybar ontbreekt tussen de grote mannen. Daarom is zo’n BK voornamelijk een kwestie van focussen. Er is meer media-aandacht en drukte, sommige renners komen daardoor te zenuwachtig aan de start. Je hebt renners die zich voor elke cross kunnen opladen en er altijd staan, en dan heb je renners – zoals ik destijds – die meer pieken naar bepaalde wedstrijden. Nys is van het eerste type. Die doet bijna altijd mee, maar daardoor komt hij misschien toch net te kort op grote kampioenschappen. Anderzijds: Nys is met de jaren steeds meer een dieselmotor geworden, die groeit naarmate het seizoen vordert. Het kan dus. De vorm van de dag is vaak doorslaggevend op zulke kampioenschappen.”

En wat kan Vervecken van het parcours in Hooglede-Gits zeggen? In 2007 werd de Herentalsenaar nog wereldkampioen op datzelfde parcours, dat bestaat uit bosgrond, asfalt, gras en zelfs een strook gemalen baksteen. Vervecken: “Ik heb twee keer op dat parcours gereden. In 2007, maar ook in 2005 tijdens een wereldbekercross. Van toen herinner ik mij dat als het geregend heeft, Hooglede een behoorlijk zware koers kan worden. Een echte ploetercross. Het is toch een niet te onderschatten parcours, niet van het kaliber Namen of Koppenberg, maar er zijn toch redelijk wat hoogteverschillen. Als het dan wat slecht ligt, mag je toch veel loopwerk verwachten. In dat geval is Bart Wellens in het voordeel, net als Klaas Vantornout. Wordt het een snelle koers dan zijn Albert en Pauwels licht in het voordeel. Voor Pauwels zou het een eerste zijn. Maar de laatste weken vond ik hem toch wat minder scherp dan in de eerste maanden. Dat gaat om enkele percentjes, maar dat kan een verschil maken. We zullen zien. Het wordt razendspannend.” (MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content