Tom Boonen triomfeert in Parijs-Brussel

© Reuters

Belgisch kampioen Tom Boonen heeft de 92ste editie van Parijs-Brussel op zijn naam geschreven.

Tom Boonen (Omega Pharma-Quick Step) heeft de 92ste uitgave van Parijs-Brussel, met start in Soissons en aankomst te Brussel na 216,8 kilometer, gewonnen. De Belgische kampioen haalde het na een massasprint van de Australiër Mark Renshaw en de Spanjaard Oscar Freire Gomez. Michael Van Staeyen werd vierde.
Na zowat 35 kilometer wedstrijd kregen we een uitval met Kevin Thome, de Deen Lars Ytting Bak, de Amerikaan Greg Lewis, de Zwitser Reto Hollenstein en de Oostenrijker Georg Preidler. Zij fietsten een maximale voorsprong bijeen van zowat 7:15.

Op 50 kilometer van de finish versnelde voorin Georg Preidler. Hij kreeg wat verderop het gezelschap van Lars Ytting Bak. Het peloton knabbelde rustig verder aan de achterstand. Tijdens de beklimming van de Rue de Hal, de voorlaatste helling van de dag op 31 kilometer van de eindmeet, was de voorsprong van Bak en Preidler geslonken tot 1:23. Wat verderop werden ze dan ook gegrepen.

Massasprint
Het sein dan voor de Italianen Marco Bandiera met Giairo Ermeti om even voor de groep uit te rijden. Niet voor lang evenwel. Na de Keperenberg gingen de Fransman Julien Simon en de Italiaan Oscar Gatto hun kans maar ook zij zongen het niet uit tot het einde. Op 7 kilometer van de finish kregen we opnieuw een gegroepeerd peloton en maakte men zich op voor de aangekondigde massasprint. Daarin stond er geen maat op Tom Boonen.

Boonen: ‘Zeer blij met de zege’
“Ik wilde hier heel graag winnen”, vertelde de vedette van Omega Pharma-Quick.Step na de race. “Er rest mij nu nog enkel de Grote Prijs van Wallonië voor het WK ploegentijdrit en het wereldkampioenschap op de weg. De conditie is aan het komen, maar is nog niet honderd procent. Ik heb enkele zware trainingen achter de rug in functie van die twee kampioenschappen. Blijkbaar was ik toch voldoende hersteld. Afgelopen week reed ik het WK op de weg al eens. Dit met een gemiddelde van 41 km/u. Weliswaar achter de brommer maar het was toch goed ‘doorgeven’. Ik wou het gevoel eens hebben om tien keer de Cauberg achter elkaar aan te doen.”

“Parijs-Brussel wordt negen kansen op tien beslecht in een massasprint. Ik hield me volledig afzijdig en ben pas op de proppen gekomen in volle finale. Mijn ploegmakkers begonnen heel fel aan de voorbereiding van de groepssprint waardoor de mannen van Rabobank er voor de spurt al door zaten. Het was wel lastig. Perfect timen is hier de boodschap. Ik ben zeer blij met deze zege want Parijs-Brussel stond nog niet op mijn palmares. Ik denk dat de Belgen klaar zijn voor het WK. We staan heel sterk als team. Het wordt tijd dat de regenboogtrui nog eens naar België komt.” (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content