Preben Van Hecke klopt Jürgen Roelandts in strijd om Belgische driekleur

© Belga

Preben Van Hecke heeft zich in Tervuren tot Belgisch kampioen wielrennen gekroond.

Na 252 kilometer haalde de 32-jarige Preben Van Hecke het na een lange vlucht in een sprint met twee verrassend van Jürgen Roelandts (Lotto-Soudal). Drie seconden later finishte Greg Van Avermaet (BMC) op de derde plaats. Gaëtan Bille en Sean De Bie waren de snelsten van een achtervolgende groep en vervolledigden de top vijf. Op de erelijst volgt Van Hecke uittredend kampioen Jens Debusschere op.

Horenberg

Net na de start zonderden 25 renners zich af. Dat waren Jasper De Buyst, Thomas De Gendt, Kenny Dehaes, Jürgen Roelandts, Tosh Van der Sande, Louis Vervaeke, Iljo Keisse, Guillaume Van Keirsbulck, Amaury Capiot, Kenny De Ketele, Edward Theuns, Preben Van Hecke, Bert Van Lerberghe, Tom Devriendt, Jan Ghyselinck, Maarten Wynants, Olivier Chevalier, Gregory Habeaux, Ludwig De Winter, Tom Dernies, Rob Peeters, Wout Van Aert, Klaas Vantornout, Diether Sweeck en Xandro Meurisse.

In dit pakket waren de Lotto Soudal-renners met zes stuks het best vertegenwoordigd. Dit omvangrijke gezelschap fietste een maximale voorsprong bijeen van 7:30. Laurens Sweeck en Ludwig De Winter moesten na 150 kilometer echter hun metgezellen laten rijden, waardoor we voorin nog slechts 23 leiders over hielden.

Bij de volgende passage aan de Horenberg, de enige noemenswaardige helling van de dag, versplinterde de kopgroep helemaal. Tosh Van der Sande, Kenny Dehaes, Jürgen Roelandts, Preben Van Hecke, Edward Theuns, Guillaume Van Keirsbulck en Wout Van Aert trokken op 83 kilometer van de eindmeet in de aanval. Iljo Keisse, Jasper De Buyst en Gregory Habeaux sloten wat verderop aan.

Op vier ronden van het einde reden de tien leiders drie minuten voor het peloton uit. Daarin bepaalden de renners van Wanty-Groupe Gobert het tempo. Van der Sande, Roelandts en Van Hecke versnelden, met 66 kilometer voor de boeg, opnieuw. Bij Van der Sande ging het licht uit nog voor de voorlaatste beklimming van de Horenberg. In het uitgedunde peloton bepaalden de renners van Etixx-Quick Step intussen het tempo. Stijn Devolder, Jan Bakelants en Dimitri Claeys trokken in de tegenaanval op de twee overgebleven leiders die de slotronde introkken met 0:50 op dit trio en 1:10 op het peloton.

Hard tegen onzacht

Op de Horenberg slonk de voorsprong van Roelandts en Van Hecke naar 0:15 op Greg Van Avermaet, Bjorn Leukemans, Sep Vanmarcke, Jens Debusschere en Tom Boonen. Wat verderop sloten ook Tiesj Benoot, Kris Boeckmans, Jelle Wallays, Ben Hermans en Gijs Van Hoecke aan bij het groepje met de uittredende kampioen.

Met nog tien kilometer te rijden zette Greg Van Avermaet opnieuw fors door en bleef het hard tegen onzacht. Van Avermaet zag de twee steeds voor zich uitrijden, maar slaagde er niet in om de kloof te dichten. In de sprint met twee nam Preben Van Hecke de maat van de moegestreden Jürgen Roelandts. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content