‘Philippe Gilbert reed op cortisonen’

© Imageglobe

Wereldkampioen wielrennen Philippe Gilbert wordt door ex-wielrenners beschuldigd van het gebruik van cortisonen.

Wereldkampioen wielrennen Philippe Gilbert wordt door ex-wielrenners beschuldigd van het gebruik van cortisonen.

Volgens de getuigenissen van een aantal – anonieme – ex- wielrenners maakte regerend wereldkampioen Philippe Gilbert (BMC) de afgelopen seizoenen gebruik van cortisonen. Gilbert zou de preparaten gekregen hebben van Jan Mathieu, zijn toenmalige teamarts bij de Lotto-ploeg.

“Gilbert reed vaak op cortisonen en dat heb ik van Jan Mathieu zelf.
Mathieu gaat er namelijk prat op dat hij verantwoordelijk is voor de overwinningen van Gilbert”, verklaarde een anonieme renner zaterdag in een interview met de Nederlandse krant NRC Handelsblad.

De anonieme renner zou naar eigen zeggen zelf gebruiik hebben gemaakt van de cortisonen van Mathieu. “Hij vertelde me dat hij bij Gilbert hetzelfde deed”, luidt een andere anonieme getuigenis.

Gilbert, die morgen aan de start van de lenteklassieker Milaan-Sanremo wordt verwacht, reageerde in NRC Handelsblad al op de aantijgingen. “Ik heb mijn beroep steeds ernstig en op de best mogelijke manier beoefend”, aldus Gilbert. “Zowel voor, tijdens, als na mijn jaren bij Lotto heb ik grote wedstrijden gewonnen, de meeste zelfs op een gelijkaardige (naar men zei voor mij ’typische’) manier. Ik mag hopen dat dat voldoende zegt,” verduidelijkt de wereldkampioen.

Ploegarts Mathieu erkent aan het NRC dat hij cortisonenspuiten heeft toegediend, maar voegt eraan toe dat alleen te doen in geval van blessures. “Daar zijn cortisonen voor bedoeld”, verklaart de ploegarts. Volgens Mathieu is het mogelijk dat een renner hem heeft wijsgemaakt dat hij geblesseerd was.

Eerder deze week lekte uit dat renners van de Nederlandse Raboploeg de afgelopen jaren attesten van specialisten kregen om – ondanks cortisonengebruik – aan wedstrijden deel te nemen. Volgens de regels van de internationale wielrenunie mag een met cortisonen behandelde renner niet deelnemen aan een wielerwedstrijd. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content