Peter Sagan wint 53e Brabantse Pijl

© Belga
Simon Demeulemeester

Peter Sagan heeft de 53e editie van de Brabantse Pijl gewonnen. De Slovaak haalde het in een sprint met twee van Philippe Gilbert. Björn Leukemans vervolledigde het podium.

Peter Sagan (Cannondale) heeft de 53e editie van de Brabantse Pijl (1.BC), met start in Leuven en aankomst te Overijse na 200 kilometer, gewonnen. De Slovaak haalde het in een sprint met twee van Philippe Gilbert. Björn Leukemans vervolledigde het podium.

Na 45 kilometer koers slaagden Kenny Dehaes, Ben Hermans, Nikolas Maes, Jan Ghyselinck, Philip Deignan en Youcef Reguigui erin om zich los te wrikken uit het peloton. Zij mochten maximaal 4:30 voor het peloton uitrijden. Bij het ingaan van de drie plaatselijke ronden van elk 23,4 kilometer was deze reeds geslonken tot 1:30. Reguigui moest er voorin als eerste af, de rest kreeg versterking van onder andere Stijn Devolder en Björn Leukemans.

Bij het ingaan van de laatste ronde bleven er met Devolder, Leukemans, Nicolas Maes, Dehaes, Paul Voss en Davide Malacarne zes renners aan de leiding. Zij kregen op 12 kilometer van de eindmeet versterking van Greg Van Avermaet, Philippe Gilbert, Peter Sagan, Sylvain Chavanel en Simon Geschke.

Op twee kilometer van de finish sprong Nikolas Maes weg. Greg Van Avermaet glipte netjes mee om wat verderop opnieuw te versnellen. Peter Sagan counterde echter. Philippe Gilbert repte zich naar het wiel van de Slovaak en in een sprint met twee stond er geen maat op Peter Sagan die het haalde van wereldkampioen Philippe Gilbert. Sagan won eerder dit seizoen al Gent-Wevelgem en werd tweede in Milaan-Sanremo, de E3 Harelbeke en de Ronde van Vlaanderen.

Sagan: “Ik leef nu naar de Amstel Gold Race toe”

“Ik ben tevreden dat ik goed was vandaag. Echt waar”, stelde Sagan. “Ik had wat vragen omtrent mijn conditie maar die bleek nog steeds goed te zijn. Dat het lang duurde voor ik reageerde op de versnelling van Philippe Gilbert? Ik wist dat er nog tegenwind kwam dus liet ik Gilbert het meeste werk opknappen alvorens hem te remonteren.
Luik-Bastenaken-Luik is te zwaar voor mij dus leef ik nu echt toen naar de Amstel Gold Race. Of we nog iets mogen verwachten tijdens de podiumceremonie? Neen. Dat is eindelijk allemaal achter de rug. Daar is genoeg over gepalaverd door sommigen”, klonk het bij Sagan, die nadien braaf de bloemen en kussen van de podiummeisjes in ontvangst nam.

Philippe Gilbert: “Tweede plaats geeft me vertrouwen voor wat komen moet”

Wereldkampioen Philippe Gilbert lijkt met zijn tweede plaats in de Brabantse Pijl alvast klaar voor wat volgt met de Amstel Gold Race, de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik. “Het is spijtig dat ik niet won want ik koers toch steeds om te winnen”, verduidelijkte Gilbert. “Ons ploegenspel klopte als een bus. Greg Van Avermaet kon de finale inzetten en trok op enkele kilometers van de eindmeet al eens goed door. Ik wist dat Peter Sagan de sterkste van ons gezelschap was. Hij moest alles controleren maar zat alleen van zijn team. Greg trok in de slotkilometers opnieuw ten aanval, met Nikolas Maes, en ik zat toen in een ideale positie”.

“Sagan werd daar verplicht al het werk te doen. Ik begon niet te vroeg te sprinten omdat Sagan explosiever sprint dan mij, maar hij was duidelijk sneller. Of ik nu klaar ben voor het drieluik Amstel Gold Race, Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik? De conditie is alsmaar beter en beter aan het worden. Dat ik in het Baskenland wat
wedstrijdritme opdeed was geen slecht idee. Deze tweede plaats geeft mij en wellicht ook de voltallige ploeg alvast vertrouwen voor wat nog komen moet.”

Leukemans: “Beelden zeggen genoeg, Sagan was de sterkste”

Björn Leukemans (Vacansoleil-DCM) stond mee op het podium van de 53e editie van de Brabantse Pijl. Even kon Leukemans zijn karretje bij Peter Sagan en Philippe Gilbert aanhaken, maar toen die twee de sprint aangingen, was het beste er bij Leukemans af.

“Je moet altijd realistisch blijven, dus ik moet tevreden zijn met deze derde plaats”, weet Leukemans. “Ik kon nog eventjes tot aan het wiel van Gilbert en Sagan komen maar toen zij de sprint inzetten was ik er meteen direct weer af. Toen wist ik al hoe laat het was en dat ik niets meer zou behalen dan de derde plaats. Achteraf bekeken
ben ik in het wedstrijdverloop misschien iets te vroeg in actie geschoten”.

“Bovendien zat het gedokker op de kasseien van Parijs-Roubaix van afgelopen zondag zeker nog in mijn benen. Ik wou vandaag een heel goed resultaat neerzetten omdat ik in de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix ook goed was maar daar niets uit kon puren. Zondag is er nog eens een wedstrijd die me ligt, dus daar wil ik mij opnieuw iets laten zien. Peter Sagan? Beelden zeggen genoeg, hij was duidelijk de sterkste vandaag.”

Van Avermaet: “Ben de regelmatigste voor de ereplaatsen”

Even leek Greg Van Avermaet (BMC) op weg naar de eindzege in de Brabantse Pijl toen hij een uitval van Nikolas Maes in de slotkilometers counterde en de man daarna alleen achter zich liet. Uiteindelijk moest Van Avermaet genoegen nemen met de zesde plaats.

“Ik was even dicht bij de zege maar dat was dus zonder Peter Sagan gerekend”, verduidelijkte Van Avermaet. “Achter mij werd er natuurlijk niet getwijfeld en dat brak mij heel zuur op. Ik had echt gehoopt dat Philippe Gilbert Sagan nog zou kunnen verslaan in de sprint maar dat was ook niet het geval”.

“Ik ben tevreden over mijn voorjaar maar er ontbreekt natuurlijk een zege. Na zondag plan ik een rustperiode in, want het is al lang en zwaar geweest. Ik mag dan wel nog niet gewonnen hebben, ik ben ondertussen wel de regelmatigste renner wat betreft de ereplaatsen”, aldus Van Avermaet.

Lotto-Belisol-renner Kenny Dehaes reed een knappe koers en finishte uiteindelijk als tiende. “De Brabantse Pijl is een thuiswedstrijd voor mij, ik ben afkomstig uit Sint-Genesius-Rode. Aangezien ik dacht in de finale tekort te komen, besloot ik mee te springen met de ontsnapping. De verstandhouding in de kopgroep was goed. Toen Devolder en Leukemans het gat hadden gedicht moesten verschillende jongens uit de vroege vlucht lossen, ik besloot aan te klampen. Ook toen Gilbert, Sagan en Van Avermaet aansloten bleef ik dat doen, ik wist dat ik op weg was naar een mooie uitslag. Ik blik heel tevreden terug op de wedstrijd.”

53e Brabantse Pijl van kilometer tot kilometer

Film van de 53e Brabantse Pijl, gewonnen door Peter Sagan (Cannondale):
Km 0: Onder een miezerige regenbui nemen 174 renners vanop de Grote Markt van Leuven het vertrek van de 53e editie van de Brabantse Pijl
Km 35: Uitval van Kristof Vandewalle, de Italiaan Tiziano Dall’Antonia, de Tsjech Pavel Brutt, de Japanner Junya Sano en de Luxemburger Bob Jungels
Km 37: Algemene hergroepering
Km 44,4: Het eerste wedstrijduur zit erop
Km 45: Aanval met Kenny Dehaes, Ben Hermans, Nikolas Maes, Jan Ghyselinck, de Ier Philip Deignan en de Algerijn Youcef Reguigui
Km 66: Beklimming van de Alsemberg. De zes leiders rijden 4:30 voor het peloton uit
Km 129: Aanvatten van de drie plaatselijke ronden van elk 23,4 kilometer. De vluchters tellen nu nog 1:25 voorsprong
Km 132: Youcef Reguigui moet zijn metgezellen op de Hagaard even laten rijden
Km 140: Youcef Reguigui moet er voorin opnieuw en nu definitief af. Nog 5 leiders met 1:20 op de grote groep
Km 153: Nog twee plaatselijke ronden. De vijf leiders hebben 0:20 op Stijn Devolder, 0:30 op Björn Leukemans en de Duitser Paul Voss en 0:45 op het peloton
Km 155: Stijn Devolder vervoegt op de Hagaard de 5 leiders
Km 160: De kopgroep is nu 9 man sterk. Ook Björn Leukemans, de Italiaan Davide Malacarne en de Duitser Paul Voss zijn voorin aangesloten
Km 172: Versnelling van Stijn Devolder. De kopgroep spat door deze tempoversnelling uit elkaar.
Km 177: Ingaan van de laatste ronde. Nog zes leiders: Stijn Devolder, Björn Leukemans, Nicolas Maes, Kenny Dehaes, Paul Voss en Davide Malacarne. Peloton op 0:41 Km 183: Beklimming van de Hertstraat. In het peloton versnelt Greg Van Avermaet. Enkel Philippe Gilbert en Peter Sagan kunnen hem volgen. Wat verderop sluiten ook Sylvain Chavanel en Simon Geschke aan.
Km 188: De twee groepen smelten samen, elf leiders
Km 197: Aanval van Sylvain Chavanel. Hij wordt snel gegrepen
Km 198: Aanval van Nikolas Maes. Greg Van Avermaet glipt mee
Km 199: Greg Van Avermaet springt weg. Sagan countert en gaat erover. Enkel Philippe Gilbert kan mee
Km 200: Aankomst. Peter Sagan wint na een sprint met twee voor Philippe Gilbert. Björn Leukemans is derde

De erelijst van de Brabantse Pijl (cat. 1.BC):

1961: Pino Cerami (Bel)

1962: Ludo Janssens (Bel)

1963: Joseph Wouters (Bel)

1964: Arnaldo Pambianco (Ita)

1965: Willy Bocklandt (Bel)

1966: Jan Janssen (Ned)

1967: Roger Rosiers (Bel)

1968: Victor Van Schil (Bel)

1969: Willy In ’t Ven (Bel)

1970: Herman Van Springel (Bel)

1971: Joseph Spruyt (Bel)

1972: Eddy Merckx (Bel)

1973: Johan De Muynck (Bel)

1974: Herman Van Springel (Bel)

1975: Willem Peeters (Bel)

1976: Freddy Maertens (Bel)

1977: Frans Verbeeck (Bel)

1978: Marcel Laurens (Bel)

1979: Daniel Willems (Bel)

1980: Michel Pollentier (Bel)

1981: Roger De Vlaeminck (Bel)

1982: Claude Criquielion (Bel)

1983: Eddy Planckaert (Bel)

1984: Ronny Van Holen (Bel)

1985: Adri van der Poel (Ned)

1986: Johan van der Velde (Ned)

1987: Edwig Van Hooydonck (Bel)

1988: Johan Capiot (Bel)

1989: Johan Capiot (Bel)

1990: Frans Maassen (Ned)

1991: Edwig Van Hooydonck (Bel)

1992: Johan Capiot (Bel)

1993: Edwig Van Hooydonck (Bel)

1994: Michele Bartoli (Ita)

1995: Edwig Van Hooydonck (Bel)

1996: Johan Museeuw (Bel)

1997: Gianluca Pianegonda (Ita)

1998: Johan Museeuw (Bel)

1999: Michele Bartoli (Ita)

2000: Johan Museeuw (Bel)

2001: Michael Boogerd (Ned)

2002: Fabien De Waele (Bel)

2003: Michael Boogerd (Ned)

2004: Luca Paolini (Ita)

2005: Oscar Freire (Spa)

2006: Oscar Freire (Spa)

2007: Oscar Freire (Spa)

2008: Sylvain Chavanel (Fra)

2009: Anthony Geslin (Fra)

2010: Sébastien Rosseler (Bel)

2011: Philippe Gilbert (Bel)

2012: Thomas Voeckler (Fra)

2013: Peter Sagan (Slk)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content