Parijs-Nice is eerste grote doel voor Tim Wellens

© Belga Image
Jonas Creteur
Jonas Creteur Sportredacteur bij Knack.

Vorig jaar etaleerde Tim Wellens (23) in de Giro, de Eneco Tour en de Ronde van Lombardije zijn enorme potentieel. Aan de vooravond van het nieuwe wielerseizoen legde Sport/Voetbalmagazine zijn oor te luister bij diens coach Paul Van Den Bosch.

Eddy Merckx, Philippe Gilbert, Tom Boonen: allen loofden ze de voorbije weken de grote kwaliteiten van Tim Wellens. De 23-jarige Limburger beleefde vorig seizoen dan ook zijn grote doorbraak met een rit- en eindzege in de EnecoTour, twee tweede plaatsen in de Giro en een vierde stek in de Ronde van Lombardije.

‘Dat hij dát al zou kunnen,’ zegt zijn coach Paul Van Den Bosch, ‘had ik niet verwacht. Al was ik ook niet compleet verrast, want Tim is een toptalent: qua fysiek én qua mentaliteit.’

Percentages wil ik er niet op kleven, maar feit is wel dat hij afgelopen winter weer progressie heeft gemaakt

Paul Van Den Bosch

En dus zijn de verwachtingen voor 2015 hooggespannen. Wellens debuteert in de Tour, mikt ook vol op de Waalse klassiekers en start zondag in Parijs-Nice, zijn eerste grote doel van het seizoen.

Blessure

Dat hij de vorm al te pakken heeft, toonde de Lotto-Soudalrenner met een tweede plaats in een bergrit van de Challenge Mallorca, na Alejandro Valverde, en met een twaalfde stek in de tijdrit van de Ruta del Sol. Daar blesseerde de derdejaarsprof wel zijn rug bij een zware val waardoor hij in de bergen veel tijd verloor, maar voor Parijs-Nice lijkt alles oké.

Wellens gaat er voor een goed eindklassement, maar coach Paul Van Den Bosch van Energy Lab blijft voorzichtig. ‘Het is niet omdat Tim vorig jaar de EnecoTour won, dat dat nu ook zomaar in Parijs-Nice kan, hé. Percentages wil ik er niet op kleven, maar feit is wel dat hij afgelopen winter weer progressie heeft gemaakt. De naweeën van zijn knieoperatie van eind 2013 zijn verdwenen en Tim heeft alle trainingen kunnen afwerken. Na een rustige aanloop in november/december hebben we vooral gefocust op hoge wattages ontwikkelen op één, vijf en tien minuten. Dat explosieve piekvermogen is noodzakelijk wil je meedoen in Parijs-Nice en de Waalse klassiekers, waar de klimmetjes ‘slechts’ enkele kilometers lang zijn – geen cols dus. Met oog op de Tour zal Tim in mei en juni wel meer klimtrainingen inlassen, gericht op inspanningen van lange duur.’

Progressie

Van Den Bosch beklemtoont dat wielerminnend België daar nog geen topklassement van zijn poulain mag verwachten. ‘Dat zou de druk onnodig hoog leggen en bovendien onrealistisch zijn. Tim kan op lange termijn nog veel progressie boeken en heeft met Lotto-Soudal een ideale ploeg om zich qua begeleiding en programma te ontwikkelen, maar moet eerst de prestaties van vorig jaar bevestigen en weer een stap(je) voorwaarts zetten. Daarmee zou ik al heel tevreden zijn’, aldus de coach in Sport/Voetbalmagazine.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content